Ukrajinski tenk
Ukrajinski tenk Foto: Afp

Američki Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.


U posljednjoj analizi sukoba u Ukrajini Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je kako je u ponedjeljak, 19. rujna, održana hitna rasprava o potrebi da Rusija odmah pripoji Luhansku i Donecku oblast (čiji velik dio nije pod ruskom kontrolom), koja sugerira da ukrajinska protuofenziva na sjeveru koja je u tijeku izaziva paniku u Kremlju.

Zakonodavna tijela u Donecku i Luhansku (DNR i LNR) pozvala su svoja vodstva da "odmah" održe referendum o priznavanju DNR-a i LNR-a kao ruskih subjekata.

 

 

Poziv na referendum oduševljeno je prenijela urednica RT-a Margarita Simonjan nazivajući ga "krimskim scenarijem". Napisala je da bi priznavanjem okupirane ukrajinske zemlje kao ruskog teritorija Rusija mogla lakše zaprijetiti NATO-u uzvratnim udarima.

Ilustracija Svi su satima čekali Putinovo obraćanje naciji, no potom je došlo do preokreta: "Idite spavati." Neslužbeno objavljen novi termin

Ruskom vodstvu možda ponestaje načina da zaustavi ukrajinske snage dok napreduju preko rijeke Oskil i bliže Luhanskoj oblasti.

Kremlj možda vjeruje da bi djelomičnom aneksijom mogao unovačiti dodatne vojne snage, kako iz Rusije tako i iz novopripojenog ukrajinskog teritorija.

Pisma pokazuju pad morala

Ruske snage očajnički pokušavaju mobilizirati dodatne snage iz svih potencijalnih izvora. Jedinice su im znatno smanjene i demoralizirane i ne mogu generirati značajnu borbenu moć, kao što je ISW više puta napisao, ističe se u izvještaju.

Ukrajinska obavještajna služba tvrdi da je 90 posto ljudstva 1. motostreljačke pukovnije već 23. svibnja 2022. pisalo o lošem stanju morala.

Druga gardijska motostreljačka divizija jedna je od tri divizije 1. gardijske tenkovske armije, koja se prije sadašnjeg rata u Ukrajini smatrala glavnom mehaniziranom snagom Rusije i trebala je biti ključna snaga Rusije u konvencionalnom ratu velikih razmjera s NATO-om.

Presretnuta pisma ukazuju na sveprisutne probleme s moralom među najelitnijim ruskim jedinicama, piše ISW.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju