Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podijelit će 6 milijuna kuna

Nobela za medicinu dobila trojica znanstvenika: Nagrađeni za istraživanje koje omogućuje borbu protiv raka i anemije

Dodijeljena Nobelova nagrada za medicinu (Foto: AFP)
Dodijeljena Nobelova nagrada za medicinu (Foto: AFP) Foto: Afp
Američki znanstvenici William Kaelin i Gregg Semenza te Britanac Peter Ratcliffe ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagradu za fiziologiju ili medicinu za 2019., za istraživanja o prilagodbi stanica na promjenjivu opskrbu kisikom, što omogućuje borbu protiv raka i anemije, priopćilo je u ponedjeljak švedsko tijelo koje dodjeljuje nagrade.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Richard Thaler Nobelova nagrada za pionira bihevioralne ekonomije Slika nije dostupna Veliki vođe Angela Merkel i papa Franjo favoriti za prestižnu nagradu

 

"Saznanja ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade otkrila su nam mehanizam djelovanja jednog od temeljnih životnih procesa prilagodbe. Osnovna značajka kisika poznata nam je već stoljećima, no postupak prilagodbe stanica promjenama razine kisika još uvijek je nepoznanica" stoji u obrazloženju nagrade.

Njihov rad zapravo otkriva sistem koji je potreban kako bi organizam normalno funkcionirao, kazao je na tiskovnoj konferenciji član odbora za dodjelu Patrik Ernfors.

"Razina kisika različita je u različitim dijelovima tijela, u tkivima i organima, poput primjerice tijekom tjelovježbe", rekao je. "Riječ je o dualnome sustavu koji stanicama omogućuje da se nose sa situacijama kad razina kisika padne i istovremeno im stvara priliku da obnove normalnu razinu kisika", objasnio je Ernfors.

"Radi se o temeljnome fiziološkom mehanizmu koji nam omogućuje da nastanimo Zemlju na različitim nadmorskim visinama na kojima razina kisika varira", dodao je.

"Sistem je važan i u odnosu prema bolestima poput anemije, raka, srčanog ili moždanog udara kada je opskrba kisikom smanjena", naglasio je Ernfors.

Švedski kraljevski institut, koji proglašava dobitnika Nobela za medicinu, uspio je kontaktirati svu trojicu laureata.

"Svi su bili sretni što njih trojica dijele nagradu", kazao je tajnik Nobelova odbora Thomas Perlmann. Tradicionalno, dobitnicima se telefonski javlja da su nagrađeni netom prije javne objave.

William Kaelin profesor je na medicinskom fakultetu u sklopu Harvarda, a njegov sunarodnjak Semenza profesor je medicine na Sveučilištu Johns Hopkins.

Britanac Ratcliffe direktor je Instituta za ciljana otkrića sveučilišta u Oxfordu i direktor kliničkog Instituta Francis Crick.

Njih su trojica prije tri godine dobila također uglednu znanstvenu nagradu Laskar.

Dobitnici Nobela će među sobom podijeliti nagradu u iznosu od devet milijuna švedskih kruna ili nešto više od šest milijuna kuna.

Medicina je prva Nobelova nagrada koja se dodjeljuje svake godine u Stockholmu.

U idućim danima bit će proglašeni dobitnici ostalih Nobelovih nagrada.

U utorak će se proglasiti Nobel za fiziku, u srijedu za kemiju, a u četvrtak za književnost. U petak će biti poznat dobitnik nagrade za mir. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene