Foto: AFP
Foto: AFP

Nobelovu nagradu za kemiju dobili su Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddard i Bernard L. Feringa za otkriće najmanjih strojeva na svijetu.


Dobitnici su proglašeni na ceremoniji u Stockholmu, a podijelit će nagradu od 727.000 funti, javlja BBC News.

Francusko-američko-nizomeski trojac tako se pridružio društvu više od 200 kemičara nagrađenih od 1901. godine.

Trojica kemičara nagrađena su za razvoj "molekularnih uređaja".

"Razvili su molekule čije se kretanje može kontrolirati i koje mogu obaviti zadatak kad se doda energija", objavila je u priopćenju švedska kraljevska akademija znanosti.

Razvoj računalne tehnologije pokazuje kako razvoj minijaturne tehnologije može voditi napretku i trojica znanstvenika svojim su minijaturnim uređajima odvela kemiju u novu dimenziju, ocjenjuje akademija.

Prvi koraci prema molekularnim uređajima učinjeni su kada je Sauvage 1983. uspio povezati dvije molekule u obliku prstena u lanac. Da bi uređaj mogao raditi mora se sastojati od dijelova koji se jedni u odnosu na druge mogu gibati i time je ispunio prvi preduvjet.

Drugi je korak učinjen kada je Stoddart 1991. molekularni prsten namotao na molekularnu osovinu po kojoj se mogao kretati stvarajući pretpostavke za molekularno dizalo, molekularni mišić ili računalni čip s molekularnom podlogom.

Feringa je 1999. bio prva osoba koja je razvila molekularni motor kojim je postigao rotiranje staklenog cilindra 10.000 puta većeg od tog 'motora'.

Nagrada za kemiju treća je ovogodišnja nagrada koja je objavljena.

Podsjetimo, Nobelovu nagradu za fiziku jučer je osvojio britanski trojac za otkriće vezano uz "čudna stanja tvari". (Hina/D.I.)