Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Smrt Osame bin Ladena nije smanjila opasnost od terorističkih napada u Njemačkoj, a stručnjaci računaju s napadima pojedinih ćelija u znak odmazde, rekao je za njemačku državnu televiziju ARD njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich.


'Mislim da je to više nego jasno da se mogu očekivati novi napadi', rekao je Friedrich za ARD. On je istodobno dodao kako trenutno nisu poznati konkretni planovi o mogućim napadima. Prošlog tjedna u Duesseldorfu i Bochumu su uhićena trojica potencijalnih terorista kojima se pripisuju veze s al Kaidom i pripremanje bombaških napada u Njemačkoj što je, po Friedrichu, dokaz da al Kaida u Njemačkoj ne miruje.

Vezani članci Policija u Engleskoj, ilustracija U trgovačkom centru u Engleskoj pred očima djece napadnuti policajci: ''Imao je oštricu i počeo mahati po vratu, glavi, leđima i rukama'' Napadač Split - 2 Cure detalji o bestijalnom napadaču iz Splita: "Vidija sam odmah na njemu, reka sam mu - ti si sitni kriminalac. Čak nam je lažnu osobnu dao"

>> Kraj engleske nuklearke uhićena petorica: Išli osvetiti bin Ladena?

>> 'Zar je SAD stvarno toliko osjetljiv na islamske običaje?'

'Opasnost od al Kaide se posljednjih godina povećala', rekao je Friedric. On je rekao kako se nada da će smrt Osame bin Ladena biti 'dobra pouka' onima koje je vođa terorističke mreže privukao svojim idejama. 'Poruka glasi: sloboda i pravda pobjeđuju', rekao je Friedrich.  Njemački ministar unutarnjih poslova trenutno boravi u SAD-u gdje će s tamošnjim političkim vrhom između ostalog raspravljati o novonastaloj sigurnosnoj situaciji.

U Njemačkoj od studenog prošle godine vrijede povećane mjere sigurnosti zbog mogućih terorističkih napada. Unutar vladajuće demokršćansko-liberalne koalicije trenutno se vodi spor oko toga treba li antiterorističke mjere, koji su trenutno privremeno na snazi, produžiti na određeno vrijeme, kako traže Liberali ili trajno, za što se zalažu demokršćani.