Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fikcija ili činjenice

'Zar je SAD stvarno toliko osjetljiv na islamske običaje?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Je li američka politika zaista tako osjetljiva na islamske običaje da je svim teoretičerima zavjera dala ovakav dar?', pita se Damian Thompson.

No sigurno je da im američka vlada informacijama koje pušta u javnost olakšava posao jer je i najnevinijem djetetu jasno da u cijeloj priči dosta toga ne drži vodu. Poznati bloger i novinar Gideon Rachman pita se zašto su američke vlasti tako promptno pokopali zločinca za kojim su tragali deset godina, kao i to zašto su ga uopće ubili. 'Ukoliko ste skloniji stavovima konzervativnih teoretičara zavjera Obama je tim potezom htio osigurati ponovnu pobjedu na predstojećim izborima. Nakon zavrzlama oko rodnog lista Baracka Obame, zašto se sad ne bi govorilo o rodnom listu Osame bin Ladena. A teoretičari zavjera iz Pakistana drže da SAD samo traže izliku za rat s Pakistanom kako bi im zaplijenili nuklearno oružje te su izmislili priču o ubojstvu Osame', piše Rachman. Također su se oglasili i talibani koji su uvjereni da je Osama i dalje živ.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nema naznaka' Napolitano: Bombe u Bostonu nisu dio šire zavjere Slika nije dostupna Oboljeli samo ljevičari Sedam predsjednika Latinske Amerike oboljelo od karcinoma. Slučajnost?

Gdje su dokazi?

Slično se pita i novinar Daily Telegrapha Damian Thompson kojem nije jasno zašto američke vlasti ne objave pravi dokaz da je zaista riječ o Osami bin Ladenu. 'Čudi me kako još nema čvrstih dokaza o smrti, kao i vijest da su ga pokopali u moru. Je li američka politika zaista tako osjetljiva na islamske običaje da je spremna svim teoretičerima zavjera na svijetu dati ovakav dar?', pita se.

>> FOTO: Obama gledao uživo kako ubijaju Osamu

>> Na Twitteru prenosio napad na Osamu, a da nije ni znao

Američke vlasti pak poručuju kako ne žele objaviti fotografiju ubijenog Osame koju su snimili prije nego što su ga bacili u more jer bi time potakli još veću odmazdu islamskog svijeta. A pokopali su ga tako brzo i na takav način jer nisu sigurni da bi ijedna zemlja htijela prihvatiti njegove ostatke i izvrgnuti se opasnosti da postane središte okupljanja islamskih fundamentalista koji bi pohodili grob svog vođe. Također, DNA analiza je sa 99,9 posto sigurnosti utvrdila da je riječ o Osami bin Ladenu. Uzorak njegova tkiva usporedili su s tkivom mozga njegove sestre koja je prije nekoliko godina umrla u bolnici u Bostonu. Nije poznato zašto sestra nije imala islamski pogreb već su joj za svaki slučaj - ostavili uzorak mozga.

Jedna od najzabavnijih teorija je zasigurno ona da je Obama namjerno tempirao objavu završetka operacije kako bi pokvario gledanost showa 'Celebrity Apprentice' i kaznio svog rivala Donalda Trumpa Bačen u more poput gusara

Plodno tlo raznih scenarija oko sudbine Osame bin Ladena dolazi i iz SAD-a. Novinar Alex Jones koji je i otprije uvjeren da je za napad 11. rujna odgovorna američka vlada, smatra kako ista Osamu drži zaleđenog već godinama. Jedna od najzabavnijih teorija je zasigurno ona da je Obama namjerno tempirao objavu završetka operacije kako bi pokvario gledanost showa 'Celebrity Apprentice' i kaznio svog rivala Donalda Trumpa koji cijelo vrijeme pokušava dioskreditirati Obamu zbog njegova rodnog lista.

Raznim špekulacijama ulje na vatru je dolila lažna fotografija mrtvog Osame koja je procurila nakon vijesti o smrti. Na Facebooku se osnovala grupa pod nazivom 'Osama bin Laden NOT DEAD' gdje tisuće ljudi raspravlja o cijeloj situaciji. Bilo kako bilo predsjednik SAD- a bi zasigurno trebao promijeniti retoriku tijekom obraćanja narodu i prestati se koristiti eufemizmima te svijetu pokazati dokaze crno na bijelom. Bar ukoliko želi začepiti usta svima koji znaju zbrojiti dva i dva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene