Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka vlada donijela je na svojoj sjednici odluku o subvencioniranju kupnji nekretnine s 20.000 eura, a istodobno se snižavaju i kriteriji za gradnju na gradskim područjima, što bi pojeftinilo gradnju i omogućilo gradnju stanova u područjima u kojima to dosad nije bilo moguće.


"Stvaranjem tzv. urbanih područja cilj nam je približiti pojmove rada i stanovanja i stvoriti uvjete za stanogradnju", objasnila je ministrica gradnje Barbara Hendricks (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) nakon predstavljanja inicijative u Berlinu.

Vezani članci Vlak u Njemačkoj, ilustracija Braća poginula u željezničkoj nesreći u Njemačkoj: "Žurili su se i prošli prugu iako je rampa bila spuštena" Koronavirus Njemačka zbog korone u gradovima uvodi posebne mjere, među njima i zabrana konzumacije alkohola

U tzv. urbanim područjima bit će sniženi neki uvjeti, poput najveće dozvoljene buke, koji su dosad sprečavali stanogradnju u nekim područjima.

Daljnji element poticanja stanogradnje je i subvencija u visini do 20.000 eura za obitelji koje namjeravaju graditi ili kupiti nekretninu. Subvencija je predviđena za obitelji s godišnjim primanjima do 70.000 eura.

Kako je ministrica Hendricks objasnila za dnevnik Rheinische Post od srijede, ministarstvo gradnje već intenzivno razgovara s ministarstvom financija kako bi se osigurala sredstva za ove subvencije.

Dolaskom velikog broja izbjeglica, ali i useljenika iz svih dijelova Europske unije, u Njemačkoj se posljednjih godina povećao problem nedostatka stanova te posebice stanova za građane sa slabijim primanjima.

Prema podacima EU ureda za statistiku (Eurostat), postotak građana koji žive u vlastitoj nekretnini, koji u Njemačkoj iznosi 52 posto (dok je u Hrvatska 89,7 posto), među najnižima je u Europi. (Hina)