Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Njemačka je najavila uvođe poreza na plin za potrošače, odnosno pristojbe od 2.4 centa po kWh. Ova će mjera stupiti na snagu od listopada.


Njemačka je najavila uvođenje pristojbe od 2.4 centa po kilovat satu plina od listopada kako bi pomogla uvoznicima koji su pogođeni dodatnim troškovima zbog sve manje zaliha ruskog plina.

Visoke cijene energije postale su dominantna politička tema u najvećem europskom gospodarstvu jer troškovi života vrtoglavo rastu dijelom i zbog rata u Ukrajini.

Pristojbu je odredio Trading Hub Europe, tijelo koje su osnovali razni distributeri plina u zemlji.

Laslo Farkaš Višontay, direktor Sektora tehnološkog upravljanja Podzemnog skladišta plina, i Ivan Čorkalo Ekipa Dnevnika Nove TV kod skladišta podzemnog plina Okoli: Jesmo li spremni za jesen ili trebamo početi kupovati topliju odjeću?

Naknada je namijenjena pomoći uvoznicima plina koji moraju kupovati skuplji plin od dobavljača izvan Rusije i trpe ogromne gubitke.

Namet će službeno stupiti na snagu 1. listopada, ali ne očekuje se da će utjecati na račune za plin do studenog ili prosinca zbog propisa koji štite potrošače od promjena cijena.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju