Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos u prometu

Njemačka u problemima: Strojovođe najavili novi štrajk, trajat će danima

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Njemački sindikat strojovođa GDL u ponedjeljak je priopćio da je pozvao zaposlenike državnog poduzeća Deutsche Bahn (DB) na ponovni višednevni štrajk.

Štrajk će započeti u srijedu u dva ujutro i nastaviti do 18 sati u ponedjeljak sljedećeg tjedna, rekao je GDL u priopćenju objavljenom u ranim jutarnjim satima ponedjeljka.

Članovi sindikata DB Carga, zaduženog za teretni promet, već su bili pozvani na štrajk od 18 sati u utorak.

U petak je Deutsche Bahn predstavio novu ponudu plaća kako bi vratio GDL za pregovarački stol. Ponuda uključuje mogućnost jedan sat kraćeg radnog vremena za strojovođe i pratitelje vlakova od 1. siječnja 2026. Ponuda je uključivala i povećanje plaća zaposlenicima od 4,8 posto od kolovoza te dodatnih pet posto od travnja 2025.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ministarstvo ima plan Nova zadaća za ljekarnike: Gotovo polovica lijekova na recept propada, najneuredniji su pacijenti koji boluju od tri bolesti

Deutsche Bahn također nudi strojovođama i pratiteljima vlakova mogućnost smanjenja radnog vremena s 38 na 37 sati tjedno od 1. siječnja 2026. uz istu plaću. Oni koji se odluče protiv smanjenja dobit će umjesto toga povećanje plaće od 2,7 posto, stoji u ponudi.

No, to nije bilo dovoljno za nove pregovore. "S trećom i navodno poboljšanom ponudom, Deutsche Bahn AG je još jednom pokazao da nastavlja slijediti svoj dosadašnji kurs odbijanja i sukobljavanja - nema znakova spremnosti za postizanje dogovora", stoji u priopćenju GDL-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tajvan upozorio Novi incident: ''Uočili smo šest kineskih balona, jedan je preletio otok''

Deutsche Bahn je branio svoju ponudu GDL-u. "DB se fokusira na kompromise, GDL pretjerano zaoštrava sukob", rekao je glasnogovornik DB-a.

Ovo će biti četvrti štrajk u aktualnom sporu oko plaća. Prije kraja prošle godine, GDL je paralizirao velike dijelove putničkog prijevoza u dva štrajka, nakon čega je uslijedio trodnevni štrajk sa sličnim učinkom u siječnju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene