Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hitlerov zločinac

ZLOGLASNA SEKTA Objavljuju jezive detalje o nacističkoj komuni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier najavio je otvaranje arhive o nacističkoj komuni u Južnoj Americi.

Nacističku komunu u zabačenom dijelu Čilea pokrenuo je odbjegli Hitlerov vojnik i osuđivani pedofil Paul Schaefer 1961. godine. U komuni su bili brojni njemački imigranti, a vlada Njemačke sada je odlučila objaviti tajnu arhivu o tom zloglasnom kultu.

'Odlučili smo arhivu iz perioda od 1986. do 1996. godine staviti na raspolaganje povjesničarima i medijima', rekao je Steinmeier u Berlinu povodom prikazivanja dokumentarnog filma o toj enklavi podsjetivši da je arhiva iz vremena prije 1985. godine već otvorena.

Za njemačku komunu poznatu kao Kolonija Dignidad saznalo se nakon pada Pinochetovog režima. Oko 120 bivših stanovnika Kolonije podnijelo je kolektivnu tužbu u kojoj traži milijun dolara odštete od države koju optužuju da je dopustila osnivanje i djelovanje 'jedne od najopasnijih sekti u povijesti čovječanstva', rekao je odvjetnik jedne od žrtava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Čileu Gola žena usred zračne luke napadala putnike: Osoblje samo gledalo Volodimir Zelenski, Anthony Rota Skandal u Kanadi Zastupnici pljeskali bivšem nacistu: Šef parlamenta predstavio ga kao heroja

Tužba se odnosi i na njemačku državu zbog nepružanja pomoći svojim državljanima. Steinmeier je priznao da postupak njemačkih vlasti u vrijeme postojanja Kolonije Dignidad ne služi na čast njihovoj zemlji ni ministarstvu vanjskih poslova. Naime, njemački diplomati su uglavnom okretali glavu od zbivanja u Koloniji a vlasti nisu učinile gotovo ništa da bi zaštitile  njemačke državljane niti da se odgovorni za zločine otkriju i procesuiraju.

Kolonija Dignidad (Kolonija dostojanstva) osnovana je 1961. godine na jugu Čilea kao idilično selo za miran obiteljski život. Njezin osnivač i osuđivani pedofil Paul Schaefer okrutno je upravljao tom njemačkom zajednicom od nekoliko stotina ljudi, držeći ih praktički u robovskom položaju i seksualno zlostavljajući djecu.

Posle njegovog bijega 1997. godine, otkriveno je da Kolonija služila i kao mučilište za protivnike diktatora Augusta Pinocheta od kojih su mnogi ubijeni. Schaefer je uhvaćen u Argentini 2005. a umro je u čileanskom zatvoru 2010. godine, piše Daily Mirror.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene