Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najkrvavija opsada

Gladovali 872 dana: Na 75. godišnjicu od Njemačke dobili 12 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka je donirala 12 milijuna eura Rusiji na 75. godišnjicu okončanja razorne opsade tadašnjega grada Lenjingrada, a danas Sankt Peterburga, objavile su u nedjelju dvije zemlje u pripoćenju.

"Taj humanitarni potez" pridonijet će uređenju bolnice i osnutku rusko-njemačkog centra, objavila su ministarstva vanjskih poslova dviju zemalja u zajedničkom priopćenju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo

"Uvjereni smo da će ta dragovoljna akcija poboljšati kvalitetu života osoba koje su preživjele blokadu i pomoći povijesnoj pomirbi naroda obiju zemalja što je temeljno za buduće bilateralne odnose", navodi se u priopćenju.

Opsada Lenjingrada počela je 8. rujna 1941. i trajala je 872 dana, do 27. siječnja 1944. kada je probijena u strateškoj vojnoj operaciji Iskra tijekom sovjetskog Velikog domovinskog rata protiv nacističke Njemačke. Od tri milijuna stanovnika prije rata, u gradu je do kraja opsade ostalo 800.000. U 872 dana opsade život je izgubilo više od pola milijuna civila.

Više od 2500 vojnika i pripadnika snaga sigurnosti s 80 komada opreme, uključujući i kontroverzni raketni sustav Iskander-M, sudjelovalo je u paradi koja je počela minutom šutnje za poginule građane i vojnike za vrijeme dvije i pol godine opsade, izvijestio je TASS.

"Klanjamo se u znak sjećanja na one koji se nisu vratili iz rata i onima, koji su umrli od ozljeda i bolesti. Ruska vojska uvijek će se sjećati podviga naših očeva i djedova", izjavio je zapovjednik Zapadnog vojnog okruga, general Aleksandar Žuravljev.

Ruski predsjednik Vladimir Putin položio je cvijeće kod spomenika Majka Domovina na Piskarjovskom memorijalnom groblju u Sankt Peterburgu.

"Ovo je jako važan datum za cijelu našu zemlju, za sve Ruse i za predsjednika Putina osobno", izjavio je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene