Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka je donirala 12 milijuna eura Rusiji na 75. godišnjicu okončanja razorne opsade tadašnjega grada Lenjingrada, a danas Sankt Peterburga, objavile su u nedjelju dvije zemlje u pripoćenju.


"Taj humanitarni potez" pridonijet će uređenju bolnice i osnutku rusko-njemačkog centra, objavila su ministarstva vanjskih poslova dviju zemalja u zajedničkom priopćenju.

Vezani članci Zastava s duginim bojama ispred crkve Izazov Vatikanu: Katolički svećenici organiziraju vjenčanja za istospolne parove, ali i razvedene - "Blagoslivljamo njihovo zajedništvo" Bajkalsko jezero Snimio prirodni fenomen koji se ne viđa tako često, pogledajte fascinantne prizore

"Uvjereni smo da će ta dragovoljna akcija poboljšati kvalitetu života osoba koje su preživjele blokadu i pomoći povijesnoj pomirbi naroda obiju zemalja što je temeljno za buduće bilateralne odnose", navodi se u priopćenju.

Opsada Lenjingrada počela je 8. rujna 1941. i trajala je 872 dana, do 27. siječnja 1944. kada je probijena u strateškoj vojnoj operaciji Iskra tijekom sovjetskog Velikog domovinskog rata protiv nacističke Njemačke. Od tri milijuna stanovnika prije rata, u gradu je do kraja opsade ostalo 800.000. U 872 dana opsade život je izgubilo više od pola milijuna civila.

Više od 2500 vojnika i pripadnika snaga sigurnosti s 80 komada opreme, uključujući i kontroverzni raketni sustav Iskander-M, sudjelovalo je u paradi koja je počela minutom šutnje za poginule građane i vojnike za vrijeme dvije i pol godine opsade, izvijestio je TASS.

"Klanjamo se u znak sjećanja na one koji se nisu vratili iz rata i onima, koji su umrli od ozljeda i bolesti. Ruska vojska uvijek će se sjećati podviga naših očeva i djedova", izjavio je zapovjednik Zapadnog vojnog okruga, general Aleksandar Žuravljev.

Ruski predsjednik Vladimir Putin položio je cvijeće kod spomenika Majka Domovina na Piskarjovskom memorijalnom groblju u Sankt Peterburgu.

"Ovo je jako važan datum za cijelu našu zemlju, za sve Ruse i za predsjednika Putina osobno", izjavio je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov. (Hina)