Rusija u nedjelju obilježava 75. godišnjicu probijanja opsade Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu, koja je odnijela više od pola milijuna života u tom gradu - današnjem Sankt Peterburgu - gdje je tim povodom održana vojna parada, javljaju ruski mediji.


Više od 2500 vojnika i pripadnika snaga sigurnosti s 80 komada opreme, uključujući i kontroverzni raketni sustav Iskander-M, sudjelovalo je u paradi koja je počela minutom šutnje za poginule građane i vojnike za vrijeme dvije i pol godine opsade, izvijestio je TASS.

Vezani članci Vatrogasci, ilustracija Nevjerojatno: Tinejdžerice snimale video za TikTok pa zapalile gotovo 200 tona slame i pobjegle Aleksej Navaljni "Iznenada je umro": Preminuo ruski liječnik koji je liječio Navaljnog nakon trovanja

"Klanjamo se u znak sjećanja na one koji se nisu vratili iz rata i onima, koji su umrli od ozljeda i bolesti. Ruska vojska uvijek će se sjećati podviga naših očeva i djedova", izjavio je zapovjednik Zapadnog vojnog okruga, general Aleksandar Žuravljev.

Sjedinjene Države kažu da jedna od raketa sustava Iskander-M, Novator 9M729, krši desetljećima star bilateralni sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF), koji se odnosi na razmještaj raketa kratkog i srednjeg dometa u Europi.

Na paradi se također mogao vidjeti napredni raketni sustav S-400 i deseci komada druge opreme.Usprkos velikoj hladnoći, mnogo građana okupilo se na središnjem gradskom trgu kako bi gledali paradu i pozdravili ratne veterane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin položio je cvijeće kod spomenika Majka Domovina na Piskarjovskom memorijalnom groblju u Sankt Peterburgu.

"Ovo je jako važan datum za cijelu našu zemlju, za sve Ruse i za predsjednika Putina osobno", izjavio je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Opsada Lenjingrada počela je 8. rujna 1941. i trajala je 872 dana, do 27. siječnja 1944. kada je probijena u strateškoj vojnoj operaciji Iskra tijekom sovjetskog Velikog domovinskog rata protiv nacističke Njemačke. Od tri milijuna stanovnika prije rata, u gradu je do kraja opsade ostalo 800.000. U 872 dana opsade život je izgubilo više od pola milijuna civila. (Hina)