Nizozemski trgovac mesom Willy Selten i njegov bliski suradnik uhićeni su zbog prodaje 300 tona konjskog mesa označenog kao govedina, objavilo je u četvrtak nizozemsko tužiteljstvo, koje ih sumnjiči za krivotvorenje dokumentacije i prijevaru.


"Privedeni su direktor i privremeni direktor" tvrtke, objavilo je tužiteljstvo, dodajući da su "osumnjičeni za krivotvorenje dokumentacije i prijevaru."

Tužiteljstvo direktora ne imenuje, no nizozemski mediji prenose da je riječ o Willyju Seltenu, koji je uhićen u četvrtak, a njegov suradnik u utorak.

Tužiteljstvo dodaje da je riječ o istoj onoj tvrtki koja je bila predmet istrage u veljači, kad je izbio skandal oko konjskog mesa pronađenog u prehrambenim proizvodima koji su trebali sadržavati govedinu.

>> Sarajevo: Konjetina u goveđim i svinjskim prerađevinama

Vezani članci Nestašica hrane, ilustracija Dramatično upozorenje UN-a: "Prijeti nam nestašica hrane, a ovo je bila pogreška broj jedan" Slika nije dostupna Konjetina u proizvodima u Austriji, Norveškoj i Danskoj

Selten je već bio u vijestima kad su nizozemske sanitarne vlasti 10. travnja naložile povlačenje 50.000 tona mesa koje je njegova tvrtka prodala između siječnja 2011. i siječnja 2013. Polovica mesa, označenog kao govedina, ali s mogućim tragovima konjetine, prodana je u Nizozemskoj, a polovica širom Europe.

"Tvrtka je 2011. i 2012. navodno dobila 300 tona konjetine iz Nizozemske, Engleske i Irske", objavilo je tužiteljstvo, precizirajući da je to meso pretvoreno u "govedinu" u papirima tvrtke. "Po upravi, tvrtka je prodavala isključivo govedinu."

>> Novi skandal: Umjesto janjetine prodavali pseće meso?!

Seltenova tvrtka proglasila je u travnju stečaj.

Skandal s konjetinom izbio je u Irskoj u siječnju, proširivši se ubrzo na Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku, Švicarsku, Švedsku i Njemačku. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook