Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljan vodstvom

Nigel Farage napustio UKIP: "Brend stranke je toliko oštećen da neće moći iskoristiti priliku koja joj je ispred nosa"

Nigel Farage, bivši čelnik UKIP-a (Foto: AFP)
Nigel Farage, bivši čelnik UKIP-a (Foto: AFP) Foto: Afp
Zagovornik Brexita Nigel Farage rekao je u utorak da napušta britansku euroskeptičnu stranku UKIP, preko koje je izvršio pritisak na vladajuću konzervativnu stranku bivšeg premijera Davida Cemerona da organizira referenduma o Brexitu. Stranku je napustio jer je, kako kaže, nezadovoljan vodstvom koje je "opsjednuto temom islama".

Farage je, kao tadašnji čelnik UKIP-a, doprinijeo sazivanju referenduma o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije i potom pomogao voditi kampanju za izlazak.

Pročitajte i ovo Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja Slika nije dostupna Najglasnije lobirao, a sad... Farage: ''U slučaju katastrofe Brexita, selim iz Britanije, bez isprike''

Nakon referenduma, na kojem su građani 2016. odlučili da će Ujedinjeno Kraljevstvo izaći iz EU-a, Farage je napustio čelnu poziciju UKIP-a. U utorak je objavio da je u potpunosti napustio stranku.

"Bojim se da se mnogo promijenilo pod ovim čelnikom stranke, gospodinom Gerardom Battenom. Čini mi se da je poprilično opsjednut temom islama. Ne samo islamističkim ekstremizmom, nego islamom. UKIP nije osnovan da bi bio temeljen na vođenju religijskih sukoba", rekao je Farage u video kojeg je objavio na svojem Twitter profilu.

"Mnogi od najboljih ljudi s kojima sam radio dugi niz godina su u proteklih par tjedana napustili stranku. Ja sam donio vrlo tužnu odluku da ne mogu nastaviti s ovime. Ne prepoznajem stranku koju sam pomogao osnovati i za koju sam se borio sve ove godine", dodao je.

Farage je također rekao da UKIP u ovom izdanju ne može iskoristiti priliku koju je stvorila kriza koju je izazvalo glasovanje o dogovoru oko Brexita o kojem će britanski parlament glasati sljedeći utorak.

"Vjerujem da je brend stranke toliko oštećen da neće moći iskoristiti priliku koja joj je ispred nosa", zaključio je. (Hina/B.F.M.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene