Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ni Beograd ne zna gdje im je original Daytonskog sporazuma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Original Daytonskog sporazuma nije sačuvan ni u srpskoj vladi, a niti u Ministarstvu vanjskih poslova, potvrđeno je beogradskoj 'Politici' u tim institucijama.

Prema pisanju beogradskog lista u utorak, isti odgovor dobili su prošlog tjedna i u Predsjedništvu Srbije te nekim drugim vladinim tijelima pa se može zaključiti da se on ne nalazi u srbijanskim državnim tijelima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BiH: Ministru vanjskih poslova zabrana kandidiranja Slika nije dostupna Holbrooke: Bez Daytona, al-Qaida bi napad 11. rujna izvela iz BiH

'Politikini' sugovornici iz Vlade, Predsjedništva i Ministarstva
vanjskih poslova bili su, međutim, uvjereni da je ovaj važan dokument 'negdje' arhiviran, samo ne konkretno među njihovim 'papirima'.

'Daytonski sporazum nikad se nije pojavio u Ministarstvu vanjskih poslova. Ministarstvo jest depozitar međunarodnih ugovora, ima ih još iz vremena Kraljevine Srbije, ali ovog sporazuma nema', rečeno je 'Politici' u tom ministarstvu. Međutim, šef ureda ministra vanjskih poslova u vrijeme potpisivanja Daytonskog sporazuma Vlado Nadeždin kaže da je on osobno original odnio baš u ovo ministarstvo. 

>> Vjerovali ili ne: BiH izgubila originalni dokument Daytonskog sporazuma

Da nestankom sporazuma nije iznenađena samo sadašnja vlada, piše 'Politika', potvrđuje i bivši ministar vanjskih poslova Goran Svilanović. On kaže da nije zatekao dokument kada je preuzeo taj resor 2000. godine, ni kasnije kada mu je trebao zbog ratifikacije u tadašnjoj Saveznoj skupštini. Objasnili su mu, prisjeća se Svilanović za 'Politiku', da je 'sporazum možda izgubljen kada je arhiv sklanjan za vrijeme bombardiranja Srbije 1999.'.

'Dokument je ispao iz neke od kutija za selidbu? Ukraden? Sklonjen? Kakav god da je bio odgovor, ministar je bio prisiljen zatražiti pomoć od Francuza, koji srećom čuvaju sporazum o uspostavi mira u BiH', navodi beogradski list.

Kopija sporazuma, koja je svojedobno stigla u Beograd, i danas je u resornom ministarstvu, tvrdi Svilanović, dodajući da, kada je potreban Daytonski sporazum, može se nazvati Pariz, koji je njegov depozitar. Zato, po njegovim riječima, nestanak Sporazuma nije veliki problem ni u Srbiji, a niti u BiH, gdje je prošlog tjedna objavljeno da je sarajevski original također izgubljen.

Činjenicu da originala Daytonskog sporazuma nema u službenim arhivama BiH javnosti je otkrio predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić. Naknadno se ispostavilo da nitko u BiH od izravnih sudionika pregovora u Daytonu i svečanosti potpisivanja u Parizu ne zna gdje bi dokument mogao biti, a Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu otvorilo je istragu o slučaju. 

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, štoviše, uvjeren je da je Daytonski sporazum, u obliku u kakvom se primjenjuje, zapravo izmijenjena verzija onoga potpisanog u Parizu. 

Hrvatska ima original sporazuma

Hrvatska, za razliku od drugih potpisnica, posjeduje svoj original Daytonskog sporazuma, koji se nalazi pohranjen u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija u Zagrebu, potvrdio je u utorak glasnogovornik Ministarstva Mario Dragun.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene