Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vjerovali ili ne: BiH izgubila originalni dokument Daytonskog sporazuma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Originalni primjerak Daytonskog sporazuma, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, nestao je iz bosanskohercegovačkog državnog arhiva i nitko ne zna gdje je, potvrdio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Utvrdili smo da nema originala Daytonskog sporazuma u arhivu Predsjedništva. Tajništvo ne zna gdje je", potvrdio je Komšić svaljujući pri tom krivnju na "nekompetentne stručne službe" koje opslužuju državni vrh.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promijenio mišljenje? Dodik: Daytonski sporazum jedina osnova za opstanak BiH Slika nije dostupna Daytonski sporazum kod Karadžića?

Komšić je najavio istragu kako bi se utvrdilo što se dogodilo i gdje je završio povijesni dokument što su ga 1995. u Daytonu parafirali, a potom u Parizu potpisali tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, bivši predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević i tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

Ovom potpisivanju svjedočili su šefovi država ili vlada
najutjecajnijih zemalja svijeta poput američkog predsjednika Billa Clintona.

Sam Izetbegović osobno je u Sarajevo donio originalni primjerak Daytonskog sporazuma, no sada više nitko ne zna gdje je taj dokument od nedvojbene povijesne vrijednosti završio.

U tijelima vlasti države BiH do sada su se služili kopijama Sporazuma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene