Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Partner umro

Nestala Čehinja na planini na Novom Zelandu preživjela mjesec dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češka planinarka pronađena je živa na planini u Novom Zelandu, mjesec dana nakon što je nestala. Njezin partner ondje je umro.

Čehinja koja je pronađena u udaljenoj kolibi na planini nacionalnog parka Fiordland na Novom Zelandu, rekla je policiji kako je ondje sama provela gotovo mjesec dana nakon što je njezin partner pao i umro dok su planinarili.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važan pomak Šuica poručila: ''Glasanje treba biti dopušteno i mladima od 16 i 17 godina'' Ilustracija Policija još vodi istragu Nakon optužbi o krađi u otmjenim trgovinama, zastupnica dala ostavku: "Podbacila sam, žao mi je"

Žena je pronađena u srijedu u kolibi u blizini staze Routenburn, piše Guardian.

Prema izvještaju policije, par je na planinu krenuo još 26. srpnja, a muškarac je niz strminu pao 28. srpnja. Žena je rekla da je uspjela doći do njega, ali on je ubrzo umro.

Nakon toga, ona je u blizini staze pronašla kolibu koja je preko zime inače prazna. Iako je na tom području napadalo dosta snijega, spasioci su je u kolibi pronašli u dobrom stanju.

U potragu za njom tamošnji spasioci su se uputili nakon što je policiji prijavljeno da se par nije spustio s planine. Novozelandska policija, naime, obavijest o njihovom nestanku od češkog veleposlanstva primila je tek prošlog tjedna.

'Ovo je veoma neobičan slučaj. Veoma je neobično da se netko toliko dugo smatra nestalim na teritoriju Novog Zelanda, a da to nitko ne prijavi', rekao je inspektor Olaf Jensen, zapovjednik policije.

Policija je izvijestila kako je par u Novi Zeland stigao u siječnju, da su za planinarenje bili dobro opremljeni te su imali ponešto iskustva s planinarenjem ondje, ali su bili dezorijentirani te su sišli sa staze. Tada se dogodio smrtonosan pad za muškarca.

Nakon smrti partnera, žena je uz njega ostala nekoliko dana, a potom je odlučila nastaviti put. Pronašla je kolibu, provalila u nju i koristila zalihe koje su u njoj bile – hranu, drva i plin. U kolibi je bio i radio, ali ona njime nije znala upravljati. Put se nije usudila nastaviti jer je na tom području napadalo metar snijega, a ona je bila ozlijeđena.

Staza kojom je prošla sa svojim partnerom inače je zimi zatvorena, ali pojedini planinari odvaže se na put njome iako je to ruta za koju je potrebno dva do četiri dana se prijeđe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene