Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postao heroj u domovini

Žrtvovao se: Kontrolor leta odbio pobjeći od razornog potresa pa spasio pun zrakoplov ljudi

Putnički zrakoplov (foto: Arhiva/AFP)
Putnički zrakoplov (foto: Arhiva/AFP)
Kontrolor leta iz Indonezije, Anthonius Gunawan Agung (21), žrtvovao je vlastiti život kako bi osigurao sigurno polijetanje putničkog zrakolova koji je prevozio stotine putnika, nakon razornog potresa koji je pogodio priobalni indonezijski grad Palu u petak.

Kolege Anthoniusa Gunawana Agunga počele su spašavati vlastite živote kad se kontrolni toranj počeo naginjati od podrhtavanja tla uzrokovanih snažnim potresom jačine 7.5 stupnjeva, koji je pogodio indonezijski priobalni grad Palu.

Pročitajte i ovo Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo" Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće"

Agung je ostao u tornju na aerodromu Mutiara Sis Al Jufri u navedenom gradu, iako su zidovi počeli pucati, a čitavo zdanje se počelo naginjati. Taj nesebični mladić navodio je let 6321 Batik Aira prilikom polijetanja koje je bilo u tijeku i nije niti pomišljao pobjeći dok su stotine života na pisti u opasnosti.

Ta ga je nesebična i herojska odluka na kraju koštala i života, no on je svojim činom spasio stotine drugih života, rekao je Yohannes Sirait, glasnogovornik Air Navigation Indonesia, a prenosi ABC.

Nakon što je ispratio spomenuti let sigurno u zrak s piste, mladi kontrolor odlučio je skočiti s četvrtog kata na tlo, misleći kako će se toranj svaki čas srušiti. U padu je slomio nogu i zadobio teške unutarnje ozljede.

Ipak, helikoper koji je poslan po njega da ga prebaci u bolnicu u drugom gradu, Agung nije dočekao, već je preminuo od zadobivenih ozljeda.

Spomenuti potres nije srušio kontrolni toranj, ali ga je teško oštetio te je uništio 250 metara, dva kilometra dugačle poletno-sletne piste za zrakoplove.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene