Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četvrti dan kaosa u Francuskoj

Novi sukobi policije i prosvjednika u Marseilleu, pokopan 17-godišnji mladić

Aktualno Galerija Četvrti dan nereda u Francuskoj - 2 Četvrti dan nereda u Francuskoj - 2 Foto: AFP Neredi u Francuskoj Neredi u Francuskoj Foto: Afp Četvrti dan nereda u Francuskoj - 4 Četvrti dan nereda u Francuskoj - 4 Foto: AFP Četvrti dan nereda u Francuskoj - 3 Četvrti dan nereda u Francuskoj - 3 Foto: AFP +1 Četvrti dan nereda u Francuskoj - 5 Galerija 1/6 >>
Neredima u Francuskoj se ne nazire kraj, uhićeno je više od 1300 ljudi, više od 80 policajaca je ranjeno.

Neredi u Francuskoj ne prestaju. Građani su već četvrtu noć zaredom izašli na ulice da pokažu svoje nezadovoljstvo nakon što je policajac upucao 17-godišnjeg mladića. Ovu noć palili su se automobili, razbijali su se izlozi, provaljivalo se u trgovine...

  • Upucana trojica policajaca
  • Održan je sprovod ubijenog 17-godišnjaka
  • uhićeno je više od 1300 ljudi 
  • prosvjednici su provalili u trgovinu s oružjem
  • Macron otkazao posjet Njemačkoj

Tijek događanja pratite iz minute u minutu

20:40 BBC javlja o sukobima policije i prosvjednika u Marseilleu. Šire se snimke koje pokazuju skupine policajaca u odorama za nerede, neki noseći štitove, kako se kreću centrom grada, a u nekim slučajevima i trče. Policija je navodno ispalila suzavac. BBC tvrdi da prosvjednici ispaljuju neku vrstu projektila na policajce.

17:57 Ministar pravosuđa Eric Dupont-Moretti poručio je da je 30 posto uhićenih maloljetno. Mininstar financija Bruno Le Maire rekao je da je više od 700 restorana, trgovina, poslovnica opljačkano, a da su neke čak i spaljene do temelja

17:20 Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova našim državljanima u Francuskoj savjetuje izbjegavanje mjesta prosvjeda i velikih okupljanja. Također savjetuju praćenje informacija i naputaka lokalnih i policijskih službi.

17:17 Pokopan je 17-godišnji mladić, kojega je početkom tjedna tijekom prometne kontrole ustrijelio policajac. Novinarima je bio zabranjen pristup pogrebu i prigodnoj molitvi.

"U ovoj strašnoj priči iz Nanterrea lako je pitati je li država nešto prikrila. Odgovor je nije. Odmah sam priznao da je riječ o velikom problemu, kao i predsjednik i premijer. Je li policajac prošao nekažnjeno? Nije. Isti je dan stavljen u policijski pritvor, pokrenuta je istraga, a danas je, na njegovu žalost, u zatvoru", poručio je Gerald Darmanin, ministar unutarnjih poslova Francuske i dodao da je više od 200 policajaca ozlijeđeno. 

16:45 Gregory Doucet, gradonačelnik Lyona, zatražio je dodatna policijska pojačanja u grad da bi se spriječilo novo nasilje.

Policija je već rasporedila oklopne transportere i helikoptere po gradu. Kako javljaju francuski mediji, ministarstvo unutarnjih poslova u Lyon će poslati policijsku jedinicu CRS 8, specijaliziranu protiv nereda i kontrole mase.

Lyon je inače treći najveći grad u Francuskoj, a uz Marseille jučer je bio jedno od žarišta nereda.

15:29 Muškarac je hicima iz puške sinoć pogodio tri policajca. Muškarac je na policajce pucao iz zasjede, a pogodio ih je u noge i prepone.

15:02 Održava se sprovod ubijenog tinejdžera u pariškom predgrađu Nanterreu gdje je i živio. Na mjesnom groblju okupilo se mnoštvo ljudi te je atmosfera vrlo napeta.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Zoran Milanović Predsjednik u BiH: "Želimo da se to zna. Ne mora se svakog dana to ponavljati kao Očenaš"

"Nismo dio obitelji i nismo poznavali mladića, ali bili smo jako dirnuti onim što se dogodilo u našem gradu. Stoga smo htjeli izraziti sućut", rekao je jedan od prisutnih na sprovodu. "Ako imate krivu boju kože, policija je mnogo opasnija za vas", dodao je prijatelj ubijenog mladića.

Nahel M, 17-godišnjak alžirskog i marokanskog podrijetla, ubijen je tijekom prometne kontrole u utorak u predgrađu Nanterrea. Smrt Nahela ponovno je potaknula dugogodišnje pritužbe siromašnih i rasno mješovitih urbanih zajednica na policijsko nasilje i rasizam. Macron je zanijekao postojanje sustavnog rasizma unutar francuskih agencija za provođenje zakona.

15:00 Francuski predsjednik Emmanuel Macron odgodio je posjet Njemačkoj zbog nereda koji vladaju diljem Francuske. Macron je trebao u nedjelju stići u posjet njemačkom kancelaru Olafu Scholzu, no posjeta ipak neće biti jer je francuski predsjednik zatražio odgodu zbog situacije u Francuskoj.

14:59 Nakon sinoćnjeg nasilja, vlasi u Marseilleu objavile su da će javni prijevoz stati od 19 sati. Uz to odgođen je i Pride festival koji se trebao održati u subotu, prenosi Guardian.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kraj potrage Uhićen napadač iz Trogira: Cure detalji, oglasila se policija i ministar Božinović

Građani diljem Francuske prosvjedovali su četvrtu noć zaredom zbog ubojstva 17-godišnjeg mladića kojeg je u prsa upucao muškarac. Ovu noć ponovo je uništen velik broj automobila, razbijani su izlozi i pljačkane trgovine, policija je dosad uhitila više od 1300 ljudi, 80 policajaca je ranjeno.

Također, policija navodi da je su prosvjednici ovu noć provalili u trgovinu s oružjem i uzeli oružje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene