Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nenajavljeni posjet

VIDEO Zelenski nakon sastanka sa Stoltenbergom: "Samo je pitanje kada će Ukrajina postati de jure saveznik NATO-a"

Jens Stoltenberg i Volodimir Zelenski
Jens Stoltenberg i Volodimir Zelenski Foto: Afp
Jens Stoltengerg, glavni tajnik NATO-a stigao je u nenajavljeni posjet Kijevu. Najavio je milijarde pomoći Ukrajini.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, nenajavljeno je posjetio Kijev. Pohvalio je ukrajinske snage  koje kako kaže, postupno osvajaju teren u svojoj protuofenzivi.

Govoreći na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Stoltenberg je rekao da je svaki metar koji ukrajinske snage vrate, metar koji Rusija gubi.

"I tu je veliki kontrast: Ukrajinci se bore za svoje obitelji, svoju budućnost, svoju slobodu. Moskva se bori za imperijalne zablude", prenio je Guardian.

Zelenski je naglasio potrebu Ukrajine za većom protuzračnom obranom od ruskih napada. Istaknuo je da je Moskva samo prethodne noći upotrijebila više od 40 dronova Shahed u napadima na Ukrajinu.

"I tako je gotovo svaku večer. U uvjetima tako intenzivnih napada na Ukrajince, na naše gradove, luke – koji su važni za globalnu sigurnost hrane – potrebno nam je odgovarajuće povećanje pritiska na Rusiju i odgovarajuće povećanje našeg zračnog štita", rekao je Zelenski.

Stoltenberg je rekao da NATO sklapa okvirne ugovore vrijedne 2,4 milijarde euraključnog streljiva za Ukrajinu, uključujući milijardu eura konkretnih narudžbi.

Ti ugovori bi omogućili članicama NATO-a da obnove svoje iscrpljene zalihe, dok bi se nastavilo opskrbljivati ​​Ukrajinu streljivom, ključnim faktorom u ratu, napomenuo je.

Za kraj, Stoltenberg je osudio ruske napade u blizini ukrajinske granice s Rumunjskom, članicom NATO-a. Rekao je da nema dokaza da su takvi udari bili namjerni napad na Rumunjsku, ali ih je označio kao nepromišljene i destabilizirajuće.

Nakon sastanka zelenski je rekao da je Ukrajina de facto saveznica NATO-a i da je samo pitanje vremena kada će ona to postati de jure.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene