Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U zatvoru već 10 godina

Nekada najbogatiji čovjek Rusij: O Googleu i Facebooku sam saznao iz novina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mihail Hodorkovski uhićen je na današnji dan prije 10 godina. Jedan od najžešćih kritičara predsjednika Vladimira Putina osuđen je na 13 godina zatvora zbog višemilijunske utaje poreza i pranja novca. Evo što otkriva u svom tekstu za New York Times.

'Prošlo je točno 10 godina koliko sam proveo u pritvorima, zatvorima i kažnjeničkim kolonijama nove Rusije', započeo je najpoznatiji ruski zatvorenik Mihail Hodorkovski.

'Mnogo toga se promijenilo. Moj najstariji sin sada ima svoju djevojčicu koja više nije beba. To je moje prvo unuče koje nikad nisam vidio. Moj najmlađi sin, kojeg sam ostavio kao četverogodišnjaka sada je jači od mene. Moja kći će uskoro diplomirati, a supruga, koja mi je podrška svih ovih godina, sama je kod kuće. Roditelji su mi već jako stari i bolesni. Također, cijeli se svijet promijenio. U časopisima sam pročitao o tabletima, e-knjigama, Facebooku, Googleu i Twitteru, ali i mnogim drugim, danas uobičajenim, stvarima poput električnih automobila', napisao je u svom tekstu za New York Times nekada najbogatiji čovjek Rusije.

Kazao je i da mu je obitelj govorila o tome koliko se Moskva promijenila te da su ljudi 'manje sovjetski'.  'Unatoč tome, moj svijet stoji – mala je razlika između zatvorskih rešetki na kineskoj granici gdje sam odslužio prvi dio kazne i sadašnjih rešetki na finskoj granici', dodao je.

>> Europski sud: Slučaj Hodorkovski nije politički motiviran

No, usprkos godinama koje su prošle, tvrdi Hodorkovski, nikada nije postao dio zatvorenog sistema te da cijelo vrijeme prati što se događa u Rusiji i svijetu. Zaključio je i da je život u ruskim gradovima skuplji nego u SAD-u i Europi. Razloge vidi u državnom monopolu, korupciji, neefikasnoj administraciji te kao posljedicu krutosti vlasti i njezine prekomjerne centralizacije.

U pismu je kritizirao stanje u Rusiji rekavši da stanje obrazovanja opada te da industrija tehnološki zaostaje za zapadom i Kinom. Smatra i da je Rusija bogatija i da igra aktivniju ulogu u globalnoj areni, ali da ne uspijeva sačuvati prestiž zbog, kako navodi, događaja poput zatvaranja članica 'Pussy Riota' ili pripadnika Greenpeaca.

Kazao je i da Rusiji prijeti opasnost od dolaska drugog autoritarnog režima i nakon Putina. 'Kad jedan režim nesvjesno uđe u fazu nepovratne degeneracije i ne želi da svojim protivnicima pruži prostor za pravo političko nadmetanje, jedina nada za promjene leži u uspjehu općeg mirnog pokreta otpora. No, on trenutno u Rusiji ne postoji', zaključuje Hodorkovski.

Mihail Hodorkovski, jedan od najžešćih kritičara predsjednika Vladimira Putina i nekoć najbogatiji Rus, uhićen je 2003. i zajedno s Lebedevim osuđen na 13 godina zatvora zbog višemilijunske utaje poreza i pranja novca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene