Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbacili kritike

Europski sud: Slučaj Hodorkovski nije politički motiviran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu objavio je da je Rusija imala pravo suditi bivšem naftnom tajkunu Mihailu Hodorkovskom i njegovu poslovnom partneru Platonu Lebedevu za utaju poreza, odbacivši kritike da se radilo o politički motiviranom slučaju.

Sud je također utvrdio da je suđenje bilo nepošteno i da je višegodišnja zatvorska kazna iz 2005. koju služe u zatvoru blizu Arktičkog kruga neopravdana.

Hodorkovski, jedan od najžešćih kritičara predsjednika Vladimira Putina i nekoć najbogatiji Rus, uhićen je 2003. i zajedno s Lebedevim osuđen na 13 godina zatvora zbog višemilijunske utaje poreza i pranja novca.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Noa Milivojev Traje suđenje Cure detalji optužnice: Monstruozni ubojica tiktokerice njezinoj majci slao poruke nakon što joj je udavio kćer i izrezao je na komade

>>Medvedev naredio reviziju afere Hodorkovski

'Optužbe protiv dvojice ruskih poslovnih ljudi bile su utemeljene, ali je suđenje bilo nepošteno, a njihovo smještanje u udaljenu kaznionicu neopravdano', objavio je sud. Suci su naredili da Moskva mora Hodorkovskom platiti odštetu od 10.000 eura.

>>Putinov suparnik: Ako pobjedim prvo ću pomilovati Hodorkovskog

Kaznu, koja je u prosincu prošle godine smanjena za dvije godine pa će bivši oligarsi izaći na slobodu u listopadu 2014., njihovi pristaše smatrali su politički motiviranim činom osvete. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene