Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno večeras u 22:00

'Ne znam kako mi je sin, nisam ga vidio dva mjeseca!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca politički zatvorenici u turskim zatvorima teško mučena i zlostavljana?

Ekipa Provjerenog otišla je u Tursku i pronašla osobe koje čine statistiku međunarodnih izvješća u kojima piše – Turska krši ljudska prava!

Pročitajte i ovo Provjereno: Iskaznica za osobe s invaliditetom - 3 Donosi Provjereno Na adresu stigla iskaznica za dijete koja je šokirala roditelje: "Mene je toliko zgrozilo. S kojim pravom?" Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima"

Prema antiterorističkim zakonima u Turskoj, samo sudjelovanje u protestima, pisanje protiv Vlade ili o kurdskim pravima – dovoljno je da se netko osumnjiči za terorizam. 'Pod tim zakonom terorističkog čina gotovo da je praksa da svi prođu kroz mučenje tako što čekaju u prosjeku godinu dana da izađu pred sud', rekao nam je jedan od odvjetnika koji radi na takvim slučajevima.

Naš put počeo je u Ankari, gdje smo razgovarali s odvjetnicima zatvorene djece i novinara, ali i s borcem za ljudska prava Ozturkom Turkdoganom. 'Borci za ljudska prava 80-ih i 90-ih su bili ubijani. U tom razdoblju čak 22 voditelja organizacije za ljudska prava su ubijena. Nakon toga politika ubijanja je prekinuta i počela je politika zatvaranja', rekao nam je Ozturk.

>> EKO hrana ili ona 'prskana'?

Tinejdžeri s kojima smo razgovarali tvrde: u zatvoru su nas polijevali vrućom vodom, slomili gornje zube, morali su hodati po slomljenom staklu i stavljali su im deterdžent u usta. 'Otkako je na slobodi ne može normalno funkcionirati', ispričao nam je jedan od očeva. Ni njega nismo smjeli pokazati, jer svaki put kada je pričao s medijima bio je uhićen.

Drugi otac svog sina u zatvorima posjećuje već 4 godine. Nedavno je premješten 600km dalje, pa ne može priuštiti put do njega. 'Ne znam kako mi je sin, nisam ga vidio dva mjeseca!', rekao nam je u suzama.

Što se točno događa u turskim zatvorima? Odgovor se vjerojatno krije u rezultatima istrage Odbora za sprečavanje mučenja pri Europskoj komisiji. Ali ga nismo mogli vidjeti – izvještaj je tajan sve dok Turska ne zatraži njegovo objavljivanje.

Svjedočanstva obitelji djece - političkih zatvorenika, ali i boraca za ljudska prava u Turskoj, pogledajte večeras u Provjerenom u 22:00!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene