Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Guterres otpužio Izrael

Rasplamsava se sukob UN-a i Izraela, padaju teške optužbe: "To su dezinformacije"

Antonio Guterres
Antonio Guterres Foto: Afp
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda optužio je Izrael za širenje dezinformacija o njemu tijekom rata između Izraela i palestinskih militanata Hamasa u pojasu Gaze.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres optužio je u ponedjeljak Izrael za širenje dezinformacija o njemu tijekom više od osam mjeseci dugog rata između Izraela i palestinskih militanata Hamasa u pojasu Gaze.

"Čuo sam isti izvor mnogo puta kako govori da nikada nisam napao Hamas, da nikada nisam osudio Hamas, da sam pristaša Hamasa", rekao je Guterres na konferenciji za novinare o integritetu informacija, ne imenujući Izrael.

"Osudio sam Hamas 102 puta, od toga 51 u službenim govorima, ostali u različitim društvenim platformama. Istina, na kraju, uvijek pobjeđuje", rekao je.

Pročitajte i ovo Julian Assange 14 godina pravne bitke Julian Assange je na slobodi!

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan rekao je da su Guterresove osude "prazne riječi u usporedbi s njegovim djelima".

"Njegov jedini cilj bio je pomoći Hamasu da preživi ovaj rat. Smatramo vrijednim prezira da se glavni tajnik odbija pridržavati standarda UN-a i daje iskrivljenu sliku događaja na terenu. Antonio Guterres je suučesnik terora i trebao bi podnijeti ostavku danas", rekao je Erdan.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić i Milorad Dodik Strateški izbor EU upozorava Balkanske države: Ili Putinov režim ili članstvo u uniji

Odnosi između UN-a i Izraela dugo su bili napeti i samo su se pogoršali tijekom rata između Izraela i Hamasa.

Izrael je optužio UN da je pristran prema njemu i optužio je osoblje UN-a da radi s Hamasom i drugim militantima. UN istražuje neke od optužbi, ali je rekao da u mnogim slučajevima tek treba dobiti dokaze od Izraela.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene