Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strateški izbor

EU upozorava Balkanske države: Ili Putinov režim ili članstvo u uniji

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik Foto: Afp
Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell upozorio je da održavanje bliskih veza s Putinovim režimom nije kompatibilno s težnjama za članstvom u EU.

Održavanje bliskih veza s režimom ruskog predsjednika Vladimira Putina nije kompatibilno s težnjama za članstvom u EU-u, upozorio je u ponedjeljak u Luxembourgu visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

"Ulazak u EU strateški je izbor država zapadnog Balkana i održavanje bliskih veza s Putinovim režimom nije kompatibilno s izgradnjom zajedničke budućnosti sa i unutar Europske unije”, rekao je Borrell na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković "Sve je jasno" Plenković o Milanovićevom pismu o vanjskopolitičkom vijeću: "Nije bilo ni pročitano..."

Tijekom radnog ručka sastanku europskih ministara pridružili su se njihovi kolege sa zapadnog Balkana s kojima su razgovarali o usklađivanju s europskom vanjskom i sigurnosnom politikom. Srbija, koja pregovara o članstvu u EU-u, ne želi slijediti vanjsku politiku EU-a kada je u pitanju Rusija i odbija uvesti sankcije koje je EU uvela toj zemlji zbog agresivnog rata protiv Ukrajine.

Glavna tema na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a bila je pomoć Ukrajini, stanje na Bliskom istoku, Gruziji i u području Velikih jezera. Borrell je najavio da će EU smanjiti političke kontakte s Gruzijom, čija se vlada približava Rusiji, iako je dobila europsku perspektivu. Također se razmatra i zamrzavanje europske pomoći toj zemlji.

Pročitajte i ovo Srna Bijuk, Maja Bajamić i Antonija Čerkez - 1 Ajmoooooo! Pogledajte kako se navija u našim gradovima: "Poslat ćemo igračima sjajnu atmosferu"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene