Ne ljubite svoje kokoši, upozoravaju američke zdravstvene vlastiv
Ne ljubite svoje kokoši, upozoravaju američke zdravstvene vlastiv Foto: Getty Images

Zbog porasta broja oboljelih od salmoneloze u Sjedinjenim Državama, zdravstvene vlasti su poslale preporuku koja je neke nasmijala - zatražile su od Amerikanaca da prestanu ljubiti svoje kokoši i drugu perad.


"Ne ljubite i ne grlite perad i nemojte jesti ni piti u njihovoj blizini", ozbiljno je zamolio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), glavna savezna državna agencija za javno zdravstvo.

CDC drži da je porast broja slučajeva salmoneloze djelomično povezan s takvim ponašanjem: od sredine veljače registrirana su 163 slučaja, od kojih su 34 završila hospitalizacijom.

"Prema razgovorima s oboljelima utvrđeno je da su kontakti s peradi vjerojatan izvor epidemije", kažu stručnjaci agencije.

Barbara Štrbac Udovoljava li Zadravec uvjetima natječaja za ravnatelja? "Jedan od uvjeta je da se protiv kandidata ne vodi postupak zbog povrede obveza iz radnog odnosa"

Vice Mihanović i Ivica Puljak Bizarna kampanja za gradonačelnika Splita: "Ludo, kao i sve u ovom gradu. Nije normalno što rade"

Borbeni avioni - 2 Kupuju se borbeni avioni, ali pitanje je - tko će njima upravljati? "Bojim se da ćemo kupiti vrhunski auto koji će nam ležati u garaži, a dijete će mi biti gladno"

"Iako djeluju čisto, kokoši i patke, mogu prenositi samonelu, bakteriju koja izaziva proljev, vrućicu i povraćanje", upozorava CDC.

Vlasti su također preporučile detaljno pranje ruku nakon kontakta s peradi i odvraćanje djece da se s njima igraju.

Do infekcije obično dolazi konzumacijom kontaminiranih jaja ili mliječnih proizvoda. Svake se godine u svijetu registrira više desetaka milijuna slučajeva salmoneloze koja je rijetko smrtonosna.