Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon smrti nedonoščadi

Šefica osječke neonatologije otkriva kakve simptome imaju bebe zaražene koronom, upozorila i na dvije vrlo ranjive skupine: "Čuvajmo ih"

O zaraženim bebama i osječkom slučaju reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić razgovarala s neonatologinjom Mirnom Sipl, voditeljicom Zavoda za neonatologiju KBC-a Osijek.

Doktorice, liječili ste dvije preminule bebe, koliko su se bebe dugo borile s koronom?

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Slika nije dostupna Tragična vijest iz Slavonije Iz bolnice o smrti dvogodišnjeg djeteta pozitivnog na koronavirus: ''Razvilo je tešku obostranu upalu pluća''

Rodila ih je COVID pozitivna majka i budući da su odmah po rođenju bile pozitivne na COVID, mislimo da je infekcija nastala prenatalno, prije porođaja in utero.

Kakve simptome su bebe imale?

Nedonoščad je po primitku imala uobičajenu simptomatologiju vezanu za nezrelost i za vrlo malu rodnu masu, a to je funkcionalna nezrelost svih organskih sustava s dominantnom nezrelošću pluća.

Bi li ishod bio drugačiji da bebe nisu imale koronavirus?

Nedonoščad je prvenstveno liječena u neonatalnoj jedinici intenzivnog liječenja zbog svoje osnovne bolesti, to je prematuritet i vrlo mala rodna masa. Međutim, tajming u kojem je kliničko pogoršanje djece nastupilo i popratni laboratorijski nalazi koje smo u tom trenutku imali daju naslutiti da je nepovoljan ishod bio vezan i za intrauterinu COVID infekciju.

Je li bilo još zaraze kod novorođenčadi u Osijeku, kakva su vaša iskustva?

Od početka epidemije u Hrvatskoj mi smo u Zavodu za neonatologiju opservirali ukupno 25 novorođenčadi koju su rodile COVID pozitivne majke. 21 novorođenče bilo je porođeno u terminu, imali su negativan COVID test i kao zdravi su sa svojim majkama otpušteni kući.

Četvero nedonoščadi koji su porođeni prijevremeno od COVID pozitivnih rodilja pozitivno je na COVID, a trenutačno u Zavodu za neonatologiju imamo još jedan par blizanaca od 28 tjedana koji su nam bili pozitivni i koji su za sada stabilni.

Koliko je učestao prelazak virusa s trudnice na dijete?

U literaturi je opisano da tzv. vertikalni prijenos s majke trudnice na dijete nastaje negdje u oko 30 posto slučajeva, s time da oko 12 posto slučajeva nastaje transplacentarno, dakle prije poroda, a preostali dio nastaje tijekom porođaja, interpartalno.

Koje simptome bebe najčešće imaju?

Najčešće je vrućica, respiratorna simptomatologija, gastrointestinalni simptomi, kožni simptomi, ali se kod novorođenčadi viđa i neurološka simptomatologija. Rekla bih dakle da su u pravilu simptomi blagi, s dobrim ishodom. Međutim, opisani su i slučajevi teškog kliničkog tijeka sa zatajenjem i respiracije i cirkulacije.

Treba li beba koja preboli koronu i dodatno biti pod liječničkom njegom?

Novorođenčad je uvijek imunološki vulnerabilna skupina koju posebno promatramo u sklopu opće pedijatrijske populacije inače. S obzirom na tu činjenicu, na sve ono što znamo o ovom virusu, kao i na sve što ne znamo, svako novorođenče koje je preboljelo ovu infekciju je u pravilu pod pojačanim kliničkim nadzorom nadležnog pedijatra.

I za kraj koji je vaš savjet roditeljima?

Mislim da se u javnost dovoljno odašilju svakodnevno poruke koje su to učinkovite mjere koje danas štite, rekla bih samo da su trudnice i novorođenčad potencijalno vrlo vulnerabilna skupina - čuvajmo ih.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene