Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzmi ili ostavi

Vučić oštro: "Dok sam ja predsjednik, neću prihvatiti ni formalno ni neformalno priznanje Kosova i ulazak u UN. A poslije mene vidite što ćete"

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: Afp
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obratio se u utorak navečer na nacionalnoj televiziji (RTS) u povodu europskog plana za Kosovo.

Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik, rekao je da je u ponedjeljak u Bruxellesu bio jedan razgovor i najavio ih još. "Bilo je razgovora, nismo se dogovorili, nastavit ćemo", kazao je Vučić u emisiji "Takovska 10" na RTS-u.

Naveo je kako je francusko-njemački plan, u međuvremenu, postao europski prijedlog. "Taj plan Europske unije došao je kao ideja Emmanuela Macrona i Olafa Scholza, donijeli su list. Nisu nikoga pitali, uopće nije bilo prilike za pregovore, rekli su uzmi ili ostavi... Uvijek sam ljudima govorio istinu, a tekst EU plana je usvojen bez ikakve mogućnosti pregovora", rekao je Vučić.

Istaknuo je i da je upozoren na posljedice neprihvaćanja prijedloga, među kojima su zaustavljanje europskih integracija i izravno povlačenje investicija.

"Dio mog tima je očekivao da će izaći s objavom da Kurti nije spreman za ZSO, a ja sam znao da se to neće dogoditi, da će se lažirati. Kažu da nismo reagirali ni na koji način, niti smo davali nikakve primjedbe, što nije točno", komentirao je održani sastanak u ponedjeljak.

Kazao je i da je Srbija dostavila "oštar i temeljit odgovor," na europski prijedlog na šest tiskanih stranica. Kaže da će taj papir ući u povijest te da se "zna što je odbačeno", prenosi Nova.rs.

Na pitanje je li u Bruxellesu bilo riječi o izvanrednim izborima na Kosovu i Metohiji, rekao je da nije i da ne zna hoće li Priština provesti izbore.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Pohvalio vojsku VIDEO Vučić izjavom iznenadio novinare i okupljene: "Hrvati su u šoku što sam im se javio"

"Poslije mene vidite što ćete"

Vučić je naveo da je Macronu i Scholzu u Münchenu rekao da se ne može razgovarati o priznanju i ulasku Kosova u Ujedinjene narode.

"Bilo je ili da ostanemo u razgovorima ili da sve napustimo i završimo kao devedesetih uz potpunu ekonomsku propast, rekao sam da je Srbija spremna raditi na implementaciji mnogih stvari iz plana", kazao je Vučić.

Istaknuo je da mu se ne sviđa ništa što je čuo jučer u Bruxellesu i dodao da ne želi potpisati da "Kosovo uđe u UN", kako implicira jedna točka.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić na sajmu naoružanja Vučić objavio da Srbija kupuje dronove samoubojice pa zavapio: ''Ja ću opet kukati, biti drama queen, debil, moron i budala''

"Zato nisam potpisao. Čudim se kao da se netko jučer probudio, kao da SAD, Njemačka i Francuska ne žele neovisno Kosovo i kao da će nam donijeti plan u kojem će Kosovu donijeti suštinsku autonomiju. Dakle, neću implementirati članstvo u UN-u i to sam ponovio 50 puta. Dok sam ja predsjednik, neću prihvatiti ni formalno ni neformalno priznanje Kosova i ulazak u UN. A poslije mene vidite što ćete”, napomenuo je.

Naveo je da još neko vrijeme neće biti opasnosti od sankcija jer razgovaraju s Prištinom, ali je upozorio da to neće trajati zauvijek.

Europski prijedlog će biti okvir pregovaračkog procesa, zaključio je Vučić.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene