Plan za Kosovo koji su Washington i Bruxelles stavili pred Beograd postao je de facto pregovarački okvir za ulazak Srbije u Europsku uniju, izjavio je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i upozorio na niz političkih i ekonomskih posljedica ako plan ne bude prihvaćen.


 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić večeras je u obraćanju javnosti poslije sastanka u petak s američko-europskom petorkom istaknuo da mu je na stol stavljen plan koji je prihvatilo i pet članica EU-a koje nisu priznale Kosovo.

Time je taj plan de facto postao pregovarački okvir za ulazak Srbije u EU, rekao je Vučić.

On je naglasio da su ga američko-europski diplomati upozorili da će se Srbija u protivnom suočiti s prekidom procesa eurointegracija, ukidanjem bezviznog režima sa zemljama EU-a, sa zaustavljanjem, a zatim i povlačenjem investicija i "sveobuhvatnim mjerama u političkom i ekonomskom smislu" koji će nanijeti velike štete Srbiji.

Vučić je nakon sastanka s izaslanicima Sjedinjenih Država i EU-a u petak izjavio da je Srbija "spremna prihvatiti koncept europskog plana" i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom, što je potvrdio i dužnosnik EU-a Miroslav Lajčak.

Prijedlogu EU-a koji podržavaju Njemačka, Francuska, Italija i SAD, Beogradu i Prištini predstavljen u rujnu i prosincu prošle godine.

Radio Slobodna Europa (RFE) objavila je, pozivajući se na plan EU-a u koji je ranije imao uvid, da taj dokument ima jednak pristup stranama i predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu. Upravo Beograd inzistira da je formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu ključna točka za nastavak daljeg dijaloga o konačnom rješenju.

U dokumentu se, navodi RFE, eksplicitno ne spominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima – na čemu inzistira Kosovo.

Vučić je ponovio da u samom planu nema eksplicitnog priznanja Kosova, ali se od Srbije traži da se ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, uz implicitnu obvezu da se ne suprotstavlja ulasku Kosova u Ujedinjene narode.

Ako ga ne prihvatite, a mi smatramo da on mora da bude prihvaćen, suočit ćete se s prekidom procesa europskih integracija, sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, sa sveobuhvatnim mjerama u političkom i ekonomskom smislu koje će nanijeti veliku štetu Srbiji, prepričao je Vučić poruke američko-europske petorke.

"Morate da prihvatite ovaj plan, to mi je rečeno u drugoj rečenici", naglasio je Vučić, ocijenivši da Srbiji "nema napretka" ukoliko ne bude surađivala.

On je naveo da Srbija ne može spriječiti ulazak Kosova u Vijeće Europe i u NATO. Ranije danas Vučić je nazočio sjednici Vlade Srbije o Kosovu i ministre, kako je priopćeno upoznao sa "izazovima i teškoćama pred kojima se Srbija nalazi" i zatražio "punu posvećenost, marljivost, još žešći i snažniji rad u budućnosti".

Dogovoreno je i da on kao predsjednik, vlada i svi organi izvršne vlasti rade "sinkronizirano i jedinstveno ".

"Ništa nismo potpisali, samo smo suočeni s činjenicma. Neće se dogoditi bilo šta ni danas ni sutra ni za mjesec ili tri mjeseca", poručio je večeras Vučić. Kada budemo bili suočeni sa konačnim zahtjevima, dodao je, izjašnjavat će se i Skupština Srbije i narod.

Divlja gradnja u Istri - 5 Istra u borbi protiv ilegalne gradnje: Cijela naselja izgrađena bez dozvola, stavili rampe i blokiraju pristup moru

To bi, premda nije izravno pomenuto, u budućnosti moglo značiti i raspisivanje referenduma o pitanju konačne odluke o odnosima s Kosovom.

"Ako je izbor da imamo izolaciju - a nema gorih sankcija od povlačenja investicija što mi je tri puta rečeno - ili ćemo da kažemo prihvatamo sve i odmah i Kosovo u Ujedinjenim nacijama, ja sam za put kompromisa“, poručio je predsjednik Srbije.

Najavio je da će narednih dana započeti konzultacije s parlamentarnim skupinama u Skupštini Srbije, uključujući skupštinsku raspravu ukoliko parlamentarne stranke to budu željele.

Vučić je naglasio da Srbija mora razgovarati, sudjelovati u dijalogu i nastaviti svoj europski put.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. Godine, ali ga Srbija i dalje smatra svojom „južnom pokrajinom“ i ne priznaje nezavinost. Pod pokroviteljstvom EU-a od 2011. Traju pregovori o normalizaciji odnosa, a međunarodna zajednica kao cilj dijaloga „pravno obvezujući sporazum“ dviju strana.

Odgovarajući večeras na pitanje o mogućnoj ostavci, Vučić je rekao da je on „vojnik države“ i da će uraditi ono što „bude državni državni interes u određenom trenutku.

"Bude li potrebe da na bilo koji način sačuvam državu i kupim vrijeme, ne bih se libio, ali to nije ovaj trenutak“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju