Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NATO poziva Rusiju da ublaži retoriku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri zemalja članica NATO-a pozvali su danas Rusiju da ublaži retoriku nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin optužio Savez da ignorira zabrinutosti njegove zemlje za sigurnost.

Ministri NATO-a pozvali su Rusiju da "ublaži retoriku koja dolazi iz Moskve. Nema potrebe za tim, a imamo sve putove i kanale potrebne za produktivan i prijateljski razgovor", rekao je glasnogovornik NATO-a James Appathurai.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

"Mi ih trebamo iskoristiti i ne upuštati se u nepotrebno oštru
retoriku", rekao je.

Neke članice NATO-a također su od Moskve zatražile da ih unaprijed informira ako ruske oružane snage planiraju slati vojne zrakoplove, posebice bombardere, u blizinu zračnog prostora NATO-a, kao što se dogodilo nekoliko puta posljednjih mjeseci, rekao je Appathurai.

Ruske snage "imaju pravo činiti to u međunarodnom zračnom prostoru, ali saveznici žele od Ruske Federacije upozorenje unaprijed iz očitih razloga izgradnje povjerenja", rekao je.

Zamjenik ruskog ministra obrane general-pukovnik Alexander Kolmakov "zabilježio" je zahtjeve, rekao je Appathurai.

Razgovori Rusije i NATO-a održani su na kraju dvodnevnog sastanka ministara obrane zemalja NATO-a u prijestolnici Litve Vilniusu.

Očekivalo se da će na susretu biti Kolmakovljev nadređeni ministar obrane Anatolij Serdjukov ali je zbog bolesti otkazao dolazak.

U petak ujutro je Putin rekao da Zapad ima imperijalne planove za Rusiju i zanemaruje sigurnosne zabrinutosti njegove zemlje te se pokušava uplitati u skore predsjedničke izbore.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene