Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukrajinska kriza

NATO odgovorio Moskvi: "Čvrsto vjerujemo da se napetost i sporovi mogu riješiti kroz dijalog"

NATO je u srijedu poslao Rusiji pisani odgovor na njezine zahtjeve i poručio da se sigurnosna kriza u Europi može riješiti kroz dijalog i diplomaciju.

"NATO pozivu Rusiju da hitno deeskalira situaciju. Spremni smo saslušati zabrinutost Rusije i čvrsto vjerujemo da se napetost i sporovi mogu riješiti kroz dijalog i diplomaciju", izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione'' Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan"

NATO je u srijedu poslao u Moskvu pisani odgovor na zahtjeve Moskve, koja je zatražila od saveznika da povuku svoje vojnike iz istočnih članica i da zajamči da Ukrajina nikada neće biti članica NATO-a. Rusija je na ukrajinske granice rasporedila oko sto tisuća vojnika, a istodobno tvrdi da ne planira napad.

Stoltenberg je rekao da Rusija nastavlja gomilati trupe u blizini Ukrajine i da raspoređuje tisuće vojnika i moderno naoružanje u Bjelorusiji.

"Napetost i dalje raste", upozorio je Stoltenberg ističući da Rusija raspoređuje vojnike u Bjelorusiji pod krinkom vojne vježbe.

Stoltenberg je rekao da NATO neće nikada raditi kompromise u pogledu svojih temeljnih načela, što uključuje zaštitu svih saveznika i pravo svake zemlje da sama bira kojim će se sigurnosnim aranžmanima pridružiti.

"NATO je obrambeni savez, neće tražiti konfrotaciju, ali će poduzeti sve mjere za zaštitu saveznika", naglasio je glavni tajnik.

Dodao je da se nada povoljnom rješenju sadašnje krize, ali da je NATO spreman i na najgore. "Političko rješenje je još uvijek moguće", rekao je Stoltenberg.

Ponovio je prijedlog da Rusija i NATO otvore svoje urede u Bruxellesu i Moskvi kako bi se ponovno uspostavili komunikacijski kanali i smanjila opasnost od sukoba.

Dobri signali iz Moskve

Na sastanku u Parizu kojim se željelo oživjeti Normandijski format Rusija je obećala da će se ponovno angažirati u tom procesu, rekao je izvor blizak uredu francuskog predsjednika, u kontekstu napetosti oko Ukrajine.

Dužnosnik je rekao da je to dobar signal i korak prema smanjenju napetosti.

Dodao je da i dalje postoje velike razlike u stajalištima, ali i da se nada da će ih se pokušati riješiti na sastanku u Berlinu za dva tjedna.

Dužnosnik je rekao da je to prvi put u više od dvije godine da su se četiri zemlje članice Normandijskog formata dogovorile o bilo čemu i naglasio da je dogovor o bezuvjetnom prekidu vatre ključan u sadašnjem kontekstu.

"Ovaj sastanak bio je test. Mislim da smo danas vidjeli da su Rusi spremni na deeskalaciju u tom pitanju što ćemo vidjeti bude li to potvrđeno za dva tjedna", rekao je francuski dužnosnik.

Glavni ruski pregovarač Dmitrij Kozak rekao je novinarima u Moskvi da su se politički savjetnici Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke suglasili da se mora poštovati prekid vatre u istočnoj Ukrajini.

Kozak je isto tako rekao da treba riješiti još puno pitanja, ali i izrazio nadu da se stajališta može približiti.

Potvrdio je da će se za dva tjedna u Berlinu održati novi sastanak četiriju zemalja.

Rusija je rasporedila tisuće vojnika kod granice s Ukrajinom, ali tvrdi da ne priprema invaziju.

Blinken: "SAD nastoje spriječiti vojnu eskalaciju"

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je u srijedu da pisani odgovor Washingtona na ruske sigurnosne zahtjeve utire put diplomatskom rješenju ako mu Moskva pristupi ozbiljno i da Sjedinjene Države nastoje spriječiti vojnu eskalaciju protiv Ukrajine.

Blinken je rekao da taj dokument, dostavljen Rusiji u srijedu, sadrži "principijelnu i pragmatičnu" ocjenu ruskih zahtjeva, dodajući da je odgovor potpuno koordiniran s Ukrajinom i europskim saveznicima Washingtona.

"Sve u svemu, to predstavlja ozbiljan diplomatski put naprijed, ako Rusija to izabere", rekao je Blinken novinarima, dodajući kako idućih dana očekuje nastavak razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Blinken je rekao da odgovor SAD-a na zahtjeve Rusije odražava stav Washingtona da je otvoren za dijalog i da preferira diplomaciju, ali da je na Rusiji kako će odgovoriti. Upozorio je da će Sjedinjene Države biti spremne u svakom slučaju.

Washington je jasno stavio do znanja da ruski zahtjevi da NATO povuče vojnike i oružje iz istočne Europe i zabrani Ukrajini da se ikada pridruži savezu ne dolaze u obzir. Također kaže da je spreman razgovarati o drugim temama kao što su kontrola naoružanja i mjere za izgradnju povjerenja.

Napetosti su visoke nakon što je Rusija nagomilala oko 100.000 vojnika nedaleko od granice s Ukrajinom, okružujući tu zemlju snagama sa sjevera, istoka i juga. Rusija poriče planiranje invazije.

Blinken je u srijedu rekao da neće biti promjene u stajalištu SAD-a o politici otvorenih vrata NATO-a.

Iako će američko veleposlanstvo u Kijevu ostati otvoreno, Amerikanci u toj bivšoj sovjetskoj republici trebali bi dobro razmisliti o odlasku, upozorio je Blinken.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene