Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NASA je predstavila otkrića vezana uz satelite Saturna i Jupitera.


NASA je na današnjoj konferenciji za medije predstavila veliko otkriće vezano uz  satelite Saturna i Jupitera na kojima postoji mogućnost života.

Vezani članci Krater na Marsu na koji će večeras sletjeti NASA-in Rover, ime dobilo po selu Jezero u BiH - 1 Slavlje u BiH: U Jezeru večeras javno praćenje povijesnog slijetanja Rovera na Mars NASA i metla Svi se odazvali na ''NASA-in izazov'' koji je moguće izvesti samo jednom godišnje i jako se iznenadili

 "Ostvarili smo veliki napredak u odgovoru na pitanje koje nas sve zanima - ima li života u svemiru", kazao je Thomas Zurbuchen iz NASA-e.

Znanstvenici iz NASA-e vjeruju kako postoji velika mogućnost da na Saturnovom mjesecu Enceladusu postoji ocean.

Letjelica Cassini otkrila je vodik koji bi mogao ukazati na postojanje mikroba na Enceladusu, iako zasad nisu otkriveni dokazi o postojanju organizama.

Otkriće vodika ukazuje na postojanje energije nužne za razvoj života.

Enceladus ima gotovo sve što je potrebno za život kakav postoji na Zemlji. Amonijak, CO2 i vodik, te neke organske tvari. Otkriveni vodik mogao bi biti temelj za život, slično kao na Zemlji, a vodik bi mogao biti temelj kemijske energije za hranidbeni lanac.

Jupiterov mjesec Europa veličinom je sličan našem Mjesecu, a teleskop Hubble otkrio je i kako na njemu postoji mogućnost života.

"Ispušni plinovi na Europi dokazuju da i na ovom mjesecu postoji izvor energije. Jedna je mogućnost da ispod površine postoji voda koja isparava. Prelazimo granice kao nikada do sada", poručuju iz NASA-e.

Na pitanje gledateljice je li vjerojatnije da NASA uskoro otkrije bakterije ili ogromne lignje, znanstvenici su poručili kako bi za početak bilo vjerojatnije da otkriju manje organizme.

"Potencijalni život u svemiru kojeg bismo mogli otkriti izgledat će potpuno drugačije od života na Zemlji", kažu iz NASA-e.

Što su oceanski planeti

Oceanski planeti su oni kojima je površina potpuno prekrivena vodom, a voda čini i značajan dio njihove mase.

Uz Zemlju, oceanski svjetovi u Sunčevom sustavu potencijalno uključuju Jupiterove mjesece Europu, Ganimed i Kalisto, Saturnove mjesece Enceladus, Mimas i Titan, Neptunov mjesec Triton i patuljasti planet Pluton.

 

Podsjetimo, nedavno je NASA objavila kako su otkrili tragove postojanja vode na Marsu, kao i cijeli potencijalno naseljiv solarni sustav u blizini našega.

Nova otkrića fokusirana su na Sunčev sustav, a dobivena su putem letjelice Cassini i teleskopa Hubble. Cassini je u orbiti oko Saturna od 2004., a misija završava ove godine. "Tijekom misije Cassini je otkrio mnoge dramatične stvari, uključujući i ocean na ledenom mjesecu Enceladusu, koji pokazuje znakove hidrotermalnih aktivnosti, kao i tekuće more metana na mjesecu Titanu", navedeno je u priopćenju NASA-e. Na presici će sudjelovati i neki od svjetskih stručnjaka koji sudjeluju u potrazi za izvanzemaljskim životom, kao i članovi misije Cassini te stručnjaci za astrobiologiju.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju