Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASA OBJAVILA

"Otkrili smo 7 planeta, na nekima je vjerojatno moguć život"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je na konferenciji za medije predstavila otkriće sedam planeta izvan našeg Sunčevog sustava.

Znanstvenici NASA-e otkrili su sustav 7 planeta veličine Zemlje, a moguće je da na njih tri ima vode pa i oceana. Sedam egzoplaneta prolaze ispred njihove matične zvijezde poznate po imenu TRAPPIST-1. Riječ je o zvijezdi koja je od nas udaljena samo 40 svjetlosnih godina.

Pročitajte i ovo Svemirska utrka Problematično pitanje Astronom o zahuktaloj svemirskoj utrci: "Slijedi slanje ljudi na Mjesec, a potom na dosad neosvojiv planet Odysseus Uspjeh Odiseja VIDEO Američka letjelica sletjela na Mjesec, prvi put nakon više od 50 godina!

"Otkriće Zemlje 2.0 više nije upitno. Pitanje je samo kada će se ono dogoditi", poručili su iz NASA-e  koja je do otkrića došla uz pomoću Spitzer teleskopa.

"Ovo je veliki korak unaprijed u potrazi za odgovorom na pitanje postoji li život u svemiru", poručili su iz američke svemirske agencije.

Jedan od otkrivenih planeta gotovo je jednake veličine kao i Zemlja te do njega dopire gotovo istovjetna količina svijetlosti. Do sad nije pronađen nijedan sustav u kojem se nalazi toliko planeta na kojima bi bio moguć život. Riječ je o najvećem broju svjetova s mogućnošću tekuće vode na svojoj površini.

U sustavu postoji najmanje sedam planeta nalik na Zemlju koji su nazvani TRAPPIST-1b, c, d, e, f, g i h.

"Odgovor na pitanje jesmo li sami u svemiru imat ćemo u ovom ili sljedećem desetljeću. Otkriće nekoliko stjenovitih planeta s površinskim temperaturama na kojima se nalazi voda predstavlja nevjerojatnu prekretnicu u budućem traganju za životom u svemiru", poručili su iz NASA-e", poručili su iz NASA-e.

Na pitanje koliko bismo dugo trebali putovati do otkrivenih planeta, iz NASA-e su poručili:

"Kad bismo mogli putovati brzinom svjetlosti, trebalo bi nam 39 godina, no raketom bi nam trebalo preko 40 milijuna godina", poručuju iz NASA-e.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene