457391
457391
457391
457391
457391

Sve je više dokaza da se ispod površine Plutona krije ogroman ocean

  • , 17.11.2016., 18:18
  • Autor:
  • komentara

Sve je više dokaza da patuljasti planet Pluton krije više nego se to znanstvenicima činilo svih ovih godina. Gomila se sve više dokaza koju ukazuju na to da se ispod površine Plutona krije toliko vode, koliko u najmanju ruku imaju svi oceani na Zemlji.

 
 
 
 
'Ništa poput ovoga nikad nije bilo viđeno' (Foto: AFP)
'Ništa poput ovoga nikad nije bilo viđeno' (Foto: AFP)

Snimke i podaci s NASA-ine letjelice New Horizons, koje obrađuju znanstvenici sa Sveučilišta Jons Hopkins u SAD-u, indiciraju da se Pluton davno u prošlosti prevrnuo preko svoje osi, što je bio rezultat velkih plimnih sila između njega i njegovog mjeseca Charona, kau u NASA-i.

New Horizons letjelica kružila je u orbiti oko Plutona četiri godine, prije nego li je namjerno srušena na njega. Godine 2015. New Horizons je napravio i dotad nezabilježen prelet pored Plutona te poslao nevjerojatne snimke površine Plutona u dosad nezabilježenim detaljima.

No, vratimo se na dokaze o oceanu ispod smrznute površine Plutona. "Tamo je velika eliptična rupa u tlu pa višak težine se mora skrivati negdje ispod površine, a ocean je prirodan način kako se to može postići", ističe Francis Nimmo Sa Sveučilišta California u Santa Cruzu, glavni autor studije objavljene ovog tjedna u prestižnom znanstvenom časopisu Nature.

Studija se fokusira na 960 kilometara dug, 400 kilometara širok i 3,2 kilometra dubok bazen na Plutonu, nazvan Sputnik Planitia, po ruskom satelitu, čijim je lansiranjem 1957. godine službeno počelo svemirsko doba. Taj prirodni bazen nalazi se na lijevom dijelu Plutonove regije srcolikog oblika.

Ako se pitate kako je moguće da Pluton, koji je od Sunca udaljen 40 puta dalje nego Zemlja, može imati tekuću vodu, znanstvenici pojašnjavaju da taj patuljasti planet još uvijek ima dovoljno radioaktivne topline u sebi da drži vodu tekućom ispod njegove površine.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se