Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo pet godina nakon spektakularnog slijetanja na Mars, NASA-in rover Curiosity počeo je pokazivati ozbiljne znakove propadanja.


Negostoljubiva atmosfera na Marsu te vječiti kameno-pješčani krajolik, uzimaju danak na NASA-in rover Curiosity. Taj je rover stigao na Mars, podjestimo, u kolovozu 2012. godine i otad je prekotrljao 16 kilometara.

Vezani članci Na Marsu pronađeni kristali gipsa (Foto: NASA) Znanstvenik tvrdi da NASA zataškava postojanje izvanzemaljaca na Marsu: Evo što ga je navelo na taj zaključak Hunga Tonga - Hunga Ha'apai (Foto: AFP) Novi otok na Pacifiku: Mislili su da će nestati, a sada ga povezuju sa životom na Marsu

NASA je objavila fotografiju na kojoj se vide znakovi propadanja na kotaču rovera Curiosity. Svaki kotač tog znanstvenog robotskog vozila, napravljen je od aluminija i ima 19 ripni za bolje kretanje po površini Crvenog planeta.

Dvije od tih ripni, kao što se može vidjeti u priloženoj fotografiji, praktički se u potpunosti odlomila, a znanstvenici već neko vrijeme pozorno prate stanje kotača rovera.

Curiosity je , zapravo, već sad izdržao dvostruko duže na površini Marsa od planiranog te je ispunio svoju primarnu zadaću, prenosi Popular Science.

U NASA-i ističu kako svaki kotač može funkcionirati s tri oštećene ripne, no da to znači da je na 60 posto svojeg ukupnog integriteta. Na fotografiji je vidljivo i kako srednji lijevi kotač rovera Curiosity ima i dosta rupa.

Ako ste mislili da je je gotovo pet godina na Marsu za jedno vozilo puno, varate se, jer NASA-in prethodni rover Opportunity prebacio je svoj rok trajanja na Crvenom planetu za gotovo 13 godina, što je i više nego impresivno.

Ipak, ništa ne traje vječno, no nadajmo se da će Curiosity ipak potrajati barem još pet godina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju