Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Patrijarh Bartolomej:

Napreduje zbližavanje katolika i pravoslavaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zbližavanju katolika i pravoslavaca učinjeni su odlučni i neopozivi koraci, ustvrdio je ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. za susreta s napolitanskim nadbiskupom kardinalom Crescenciom Sepeom, izvijestili su mediji.

Bartolomej I., prvi među jednakima među poglavarima svjetskih pravoslavnih crkava, u nedavnu susretu s talijanskim kardinalom u istanbulskoj četvrti Fanaru, gdje mu je sjedište, istaknuo je da je 'posebno i osobno' povezan s papom Benediktom XVI., koji ga je posjetio u studenome 2006.

Pročitajte i ovo Crkva - 4 ZA DNEVNIK NOVE TV Pad broja katolika u RH neke iznenadio, a neki su očekivali i veće smanjenje: "Očito je da je i u Hrvata na djelu konformizam" Slika nije dostupna Vatikan pohvalio dogovor pravoslavnih i katoličkih teologa

Patrijarh je podsjetio na činjenicu da je 2006. ponovno pokrenut službeni teološki dijalog između Katoličke i Pravoslavne crkve, koji je bio u prekidu šest godina, izvijestio je Kathpress. U sljedećem krugu razgovora, koji će se u listopadu održati na Cipru, bit će riječi o primatu rimskog biskupa u kršćanstvu.

Bartolomej I. se nada da će se primat uspješno interpretirati, tako da to bude 'prihvatljivo' za obje strane. Među pravoslavnim crkvama još ne postoji jedinstven smjer u dijalogu s Katoličkom crkvom u osjetljivu pitanju primata pape. Zajedničko povjerenstvo Katoličke i pravoslavnih crkava u jesen 2007. u Ravenni je donijelo dokument u kojim su crkve, podijeljene od 1054., prvi put zajedno izjavile da u skladu s crkvenom tradicijom na razini svjetske crkve postoji prednost 'prvoga', koja je u prvim stoljećima pripadala rimskom biskupu.

Rimski je biskup bio prvi među pet povijesnih crkvenih sjedišta: u Rimu, Carigradu, Aleksandriji, Antiohiji i Jeruzalemu. Otvoreno je ostalo pitanje načina na koji bi se primat trebao očitovati, a osim toga Ruska pravoslavna crkva već se u više navrata ogradila od dokumenta iz Ravenne.

Po riječima voditelja katoličkog izaslanstva i predsjednika Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinala Waltera Kaspera, pravoslavci su u Ravenni prihvatili tezu da je 'i na univerzalnoj razini Crkve potrebno i jedno i drugo, primat i kolegijalnost'.

Ekumenski patrijarh Bartolomej I. podsjetio je u kontekstu položaja rimskog biskupa u svjetskoj Crkvi na svojedobnu izjavu kardinala Josepha Ratzingera, današnjeg pape Benedikta XVI., koji je rekao da Rim ne bi smio od istočnih kršćana tražiti više nego u prvom tisućljeću kršćanstva. Tada je papa uživao ugled 'prvoga u časti među nama i predsjednika u ljubavi', kako je papu Pavla VI. nazvao i patrijarh Atenagora I. 1967. za papina posjeta u Fanaru.

Zajedničko povjerenstvo osnovali su 1979. papa Ivan Pavao II. i ekumenski patrijarh Dimitrios I. Pošto su se pokazale velike razlike u dijalogu, povjerenstvo je 2000. obustavilo rad, nastavilo ga je 2006. Povjerenstvo vode kardinal Kasper i metropolit Joanis iz Pergamona.

Po riječima kardinala Kaspera, Rimokatolička crkva 'po vjeri je najbliža' pravoslavnima, a razlike su više 'kulturne i mentalitetske naravi'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene