Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vatikan je pohvalio dogovor koji su postigli pravoslavni i katolički teolozi kao prvi korak u mogućem zacjeljivanju rane tisućljetnoga razdora, ali je priopćio i da ih sve čeka dug i težak put.


Vatikan je u zajedničkoj deklaraciji koju je izdao u četvrtak, a o
kojoj je prošli mjesec postignut dogovor, objavio da je Papa bio najviši u hijerarhiji jedinstvene Crkve prije velikoga raskola 1054. To je priopćenje koje omogućuje bližu suradnju katolika i pravoslavaca.

Vezani članci Papa Franjo Papa Franjo imenovao ženu u vrh Crkve. Sociolog Maštruko: "Namjera je očito da se oda priznanje ženama i njihovoj ulozi" Slika nije dostupna ISCJELJENJE TISUĆLJETNOG JAZA Povijesni susret Pape i Patrijarha sve bliži

No taj dokument istodobno ustanovljuje i da se strane još nisu suglasile o tome kakve ovlasti dolaze s tim položajem. 

Pravoslavci su u starome bizantskome carstvu odbacili univerzalnu vlast rimskoga pape i postupno razvijali autonomne nacionalne crkve.

Kardinal Walter Kasper, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana, rekao je da taj dokument daje katolicima nadu, ali upozorio i da je bilo kakvo jedinstvo katolika i pravoslavaca još daleko.

"Taj je dokument skroman prvi korak i kao takav daje nadu. Ali ne smijemo pretjerivati s njegovom važnošću", rekao je Kasper za vatikanski radio u srijedu navečer uoči objavljivanja toga dokumenta. "Neće to biti lako. Put je još dugačak i težak".
Papa Benedikt XVI. prioritetom svoga pontifikata smatra dijalog s pravoslavljem. Lani se u Istanbulu sastao s ekumenskim patrijarhom Bartolomejem koji je duhovni vođa svih pravoslavaca, ali administrativno upravlja samo malim kršćanskim stadom u Turskoj.

Svjetsko pravoslavlje organizirano je u nacionalne crkve i ima oko 220 milijuna vjernika, a pod Vatikanom je oko milijardu i stotinu milijuna katolika u svijetu.