Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentar stručnjaka

Stručnjakinja poručila Zapadu: Ovo je CVILJENJE, a ne borba protiv ISIS-a!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj poginulih u terorističkim napadima, koji su se dogodili u utorak u Bruxellesu, tragičan je i neprihvatljiv. No istovremeno, Zapad bi trebao shvatiti da ovako izgleda cviljenje u borbi protiv tzv. Islamske države, ističe Karen J. Greenberg, direktorica Centra za nacionalnu sigurnost pravnog fakulteta Fordham.

Napadi terorista u Bruxellesu, iako koordinirani i unaprijed planirani, zapravo isto vrlo vjerojatno proizlaze iz osjećaja slabosti, više nego demonstracije snage i moći Islamske države, smatra Karen J. Greenberg u komentaru za agenciju Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reagirali ishitreno ISTRAGA OTKRILA Napadači na Bruxelles u stvari planirali novi napad na Francusku Slika nije dostupna Piše Le Monde 'Abdeslama je policija trebala natjerati da progovori o bombašima iz Bruxellesa'

Od siječnja 2015. godine, takozvana Islamska država izgubila je 22 posto svojeg teritorija u Iraku i Siriji, a osam posto tih gubitaka, dogodio se samo početkom 2016. godine, odnosno u njezina nepuna prva tri mjeseca.

Proteklog mjeseca u europske medije procurili su podaci arhive od više tisuća dokumenata Islamske države. Riječ je bila o dokumentima u kojima su navedeni članovi te terorističke tvorevine, dakle njihova imena, dob, razina obrazovanja, sposobnosti te jesu li još uvijek aktivni (živi) ili ne.

Napad na Bruxelles - posljedica niza okolnosti

Četiri dana prije napada na Bruxelles uhićen je dotad najtraženiji bjegunac u Europi, Salah Abdeslam i to u četvrti u kojoj je odrastao u Bruxellesu, pet mjeseci nakon terorističkih napada u Parizu, za koje ga se tereti da je pomogao u njihovoj organizaciji i provedbi. Tad se dogodio i veliki propust francuskih i belgijskih istražitelja, u kojem su poput amatera prekršili obavještajnu abecedu, jer su javno izvijestili da Abdeslam surađuje s vlastima i daje informacije o članovima svoje ćelije.

Ta kombinacija okolnosti možda je i dovela do točke panike u briselskoj terorističkoj ćeliji, koja je odlučila djelovati. Napad na Bruxelles možda je bio i znak da se ta ćelija osjećala stjerana u kut i natjerana u bijeg, ističe Greenberg.

Dobro poznati potpis Al Kaide

Slike međunarodno poznate mete, s velikim civilnim žrtvama, više bombaša samoubojica i korištenjem eksploziva, dobro su poznat i već viđen potpis Al Kaide, kojeg oni koji se nazivaju takozvanom Islamskom državom, vjerno kopiraju.

Slični su to napadi onima iz Londona 2005. i Madrida 2004. godine, koji su zajedno rezultirali smrću više stotina civila. No, napad na svjetski poznat centar, dom NATO saveza i sjedište Europske komisije, isto tako podsjeća i na američki 11. rujan (9/11).

Prava rekacija nije strah

Zbog čega je onda bitno je li promjena usredotočenosti ukazuje na slabost ili snagu, frustraciju ili samopouzdanost? Zato jer to daje uvid u način na koji bi Zapad trebao reagirati na napade u Bruxellesu.

Kao prvo, policija i sigurnosne službe - prva linija ovog asimetričnog rata izvan Iraka i Sirije - trebali bi raditi upravo ono što su radili i dosad, pronalaziti, identificirati i hvatati članove terorističkih ćelija i osobe odgovorne za terorističke napade.

Kao drugo, tu je jedno veće pitanje - pitanje straha. Propisan odgovor na napade u Bruxellesu nije, ili barem ne bi trebao biti strah, smatra Greenberg. Trebao bi to biti osjećaj tuge i gubitka.

Terorizam kao životna činjenica

"Mi koji smo dio javnosti, mediji, javni dužnosnici i političari - ne bismo trebali popustiti netočnostima i dodavati ulje na vatru osjećaju izloženosti i slabosti. Zapad ne bi trebao ovakvim događajima biti odvraćen od provođenja sve većeg pritiska na Islamsku državu, kod kuće i u inozmestvu", kaže Greenberg.

"Stvarnost terorizma poziva na stalnu budnost kao životnu činjenicu, a tome će biti tako još jako dugo vremena. Ni manje, ni više od toga", zaključuje Greenberg.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene