Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Identificiran Najim

UŽIVO - U tijeku racije diljem Belgije, čeka se identifikacija nepoznatog napadača

Belgijske vlasti potvrdile su identitet dvojice od tri bombaša samoubojica u napadima na zračnu luku i metro u Bruxellesu. Radi se o braći Khalidu i Ibrahimu el-Bakraoui koji su se raznijeli. Postoje i indicija da je i Najim Laachraoui identificiran.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobro naoružani Europski špijuni upozoravaju: Oni su nova prijetnja, imaju oružje u podzemnim bunkerima, a planiraju seriju napada koje je nemoguće predvidjeti Ilustracija Uhićeni su Tinejdžeri planirali teroristički napad na koncertnu dvoranu u Bruxellesu

Belgijske novine De Standaard citirale su neimenovani izvor koji tvrdi kako je kao napadač identificiran i Najim Laachraoui kojeg se još otprije dovodi u vezu i s napadom na Pariz. Traga se još za nepoznatim trećim muškarcem koji je sudjelovao u napadu na zračnu luku.

Svijet ujedinjen protiv terorizma

Francuski premijer Manuel Valls nakon napada u Bruxellesu je rekao kako je očito da su u Europskoj uniji potrebna 'masivna ulaganja' u borbu protiv terorizma, ponajviše u ljude i tehnologiju, kako bi se mogli suočiti s prijetnjama ove vrste.

'U godinama koje su pred nama sve zemlje EU će morati puno ulagati u sigurnosni sustav', kazao je Valls.

Dimitris Avramopoulos, povjerenik EU za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, kazao je kako svih 28 zemalja EU mora još bolje surađivati u razmjeni informacija i obavještajnih podataka.

'Ovo je trenutak kada sve zemlje članice moraju raditi zajedno kako bi poticali uzajamno povjerenje, razmjenjivali informacije i obavještajne podatke. To je jedini način da se ide naprijed', kazao je Avramopoulos.

Američki potpredsjednik Joe Biden obećao je kako će SAD učiniti sve što može da pomogne Belgiji u borbi protiv terorizma. 

'Spremni smo dati sve, od informacija do tehnologije. Sve što može dobrinijeti njihovoj borbi', kazao je Bidem tijekom posjeta belgijskom veleposlanstvu u Washingtonu gdje se upisao i u knjigu žalosti.

Identificirana braća bombaši

U poruci koju je policija pronašla u računalu bombaša samoubojice Ibrahima el-Bakraouija stoji: 'U velikim sam problemima. Ne znam što da činim. U bijegu sam i svi me svugdje traže. Nisam više siguran, ako nastavim završit ću kao i on'. Pod 'on', objašnjava policija, vjerojatno se misli na Salaha Abdeslama koji je uhićen i nalazi se u zatvoru.

Na konferenciji za novinare belgijske vlasti su otkrile za sada poznate informacije o jučerašnjim napadima na zračnu luku i metro.

Belgijski državni tužitelj Frederic Van Leeuw, potvrdio je ime jednog od bombaša samoubojica u zračnoj luci te kazao kako je identitet drugoga za sada nepoznat. Identificirani bombaš je Ibrahim el-Bakraoui. 

DNK testom je utvrđen identitet bombaša iz metroa. Radi se o Khalidu el Bakraouiju.

Bombaš iz zračne luke Najim Laachraoui nije uhićen te se za njim i dalje traga. Imao je najjači eksploziv, ali se smrtonosna naprava nije aktivirala.

Vezano za napade, privedene su dvije osobe, jedna je puštena, a druga je još na ispitivanju.

Vlasti su potvrdile da je u napadima ubijena 31 osoba, a 261 ih je ranjeno.
 

Brat traženog teroriste nagrađivani atletičar

Britanski mediji objavili su priču o Mouradu Laachraouiju, bratu Najima Laachraouija, u ovim trenucima najtraženijeg teroriste u Europi.

Mourad, inače svjetski nagrađivani atletičar, ogradio se od djela svoga brata govoreći kako je duboko posramljen aktivnostima svog brata.

Nakon napada u Parizu 13. studenog prošle godine, obitelj je policiji tijekom istrage dala izjavu. Rekli su kako ga nisu vidjeli više od tri godine.

Otkazana nogometna utakmica

Zbog sigurnosnih razloga belgijsko nogometno udruženje otkazalo je prijateljsku utakmicu s Portugalom koja se trebala održati 29. ožujka u Bruxellesu.

Zračna luka u kojoj se dogodio napad i dalje je zatvorena.

Terorist i dalje u bijegu

Policija će uskoro na koferenciji objaviti detalje zbivanja u Bruxellesu. Čini se kako ipak nije uhićen traženi bombaš Najim Laachraoui, odnosno da je uhićena osoba bila pogrešno identificirana.

Podsjetimo, belgijski mediji su ranije danas, citirajući službene sudske izvore, javili kako je uhićen bombaš Najim Laachraoui koji je bacio prsluk s eksplozivom i pobjegao iz zračne luke, nakon što su se njegovi kolege, braća Khalid i Ibrahim el-Bakraoui raznijeli.

Najim Laachraoui odrastao je u Bruxellesu u mjestu Schaerbeek i dobro je poznat policiji. Vjeruje sa da je 2013. godine putovao u Siriju, a od tada je glavni operativac za novačenje mladih Belgijanaca i njihovo privlačenje u džihad. 2014. godine za njim je izdana međunarodna tjeralica, no to ga očito nije spriječilo da se vrati u Belgiju. Iako se u medijima navodi da se u Europu vratio iskoristivši sudbinu migranata, te informacije nisu potvrđene.

Ovaj 24-godišnjak, kojeg je do sada policija poznavala pod lažnim imenom - Soufiane Kayal, navodno je bio u telefonskoj vezi s nekim pripadnicima napadačke skupine 13. studenoga navečer kada je počinjen masakr u Parizu.

Na svoje lažno ime, Kayal je iznajmio stan u Auvelaisu, predgrađu belgijskog grada Namura u kojem je napad na Pariz isplaniran, upravo tamo su pronađeni njegovi otisci. Laachraoui je koristio lažno ime i lažne dokumente prilikom prelaska granice 9. rujna između Mađarske i Austrije kada je putovao sa Salahom Abdelamom i Mohamedom Belkaidom, 35-godišnjim Alžircem koji je ubijen u policijskoj raciji dva dana prije uhićenja Salaha Abdeslama. Trojica muškaraca tada su kazala kako putuju u Austriju za blagdane te nisu izazvali sumnju kod policije.

Istražitelji navode kako se bavio izradom eksploziva.

Jedan se brat raznio na aerodromu, drugi u metrou

Belgijska frankofonska televizija RTBF objavila je da joj je iz policijskih izvora potvrđeno da je jedan od braće El Bakravi aktivirao bombu u zračnoj luci Zaventem, a drugi u stanici metroa Maelbeek.

RTBF je ranije objavio da su braća Kalid i Ibrahim EL Bakravi bombaši samoubojice, koji se vide na snimci sigurnosnih kamera u bruxelleskoj zračnoj luci prije eksplozija. Prema novoj informaciji, to bi značilo da je na snimci samo jedan od braće El Bakravi, a ne obojica.

Te informacije nisu službeno potvrđene, a ministar unutarnjih poslova Jan Jambon je rekao da policija ne žele otkrivati pojedinosti kako ne ugrozila istragu.

Braća Kalid i Brahim El Bakravi otprije su poznati policiji, ali zbog kriminala, a ne terorizma.

Jedan od njih, Kalid, unajmio je pod lažnim imenom stan u općini Forest, iz kojeg je prije nekoliko dana pucano na policiju kada je došla obaviti pretres. Kalid je navodno unajmio i skrovište u gradu Charleroi, u kojem su pripremani teroristički napadi u Parizu, 13. studenoga prošle godine.

Ovo otkriće, ako bude potvrđeno, govori o izravnoj vezi pariških atentata s napadima u Bruxellesu, kao i s pucnjavom u Forestu koja je prethodila uhićenju Salaha Abdeslama, jednog od sudionika napada u Parizu.

NATO osudio napad

Sjeveroatlantsko vijeće, koje čine veleposlanici zemalja članica NATO-a, u izjavi usvojenoj u srijedu najoštrije je osudilo terorističke napade u Bruxellesu i potvrdilo odlučnost u borbi protiv terorizma. "Branit ćemo naše vrijednosti protiv bezobzirnih djela onih koji pokušavaju opet udariti. Odlučni smo da ćemo raditi na sprečavanju i porazu terorizma. To ćemo učiniti tako što ćemo ostati zajedno, kao otvorena društva i demokracije. Solidarni smo s Belgijom", kaže se u izjavi veleposlanika zemalja članica NATO-a.

Jačanje sigurnosti

I danas se nastavljaju detaljne pretrage svih putnika koji u Bruxellesu, koriste javni prijevoz. Primjerice, svatko tko želi proći do stanice podzemne željeznice, na ulazu naoružanom policajcu mora pokazati sadržaj torbe koju nosi sa sobom.

Francuski premijer Manuel Valls kaže da je nakon napada na Bruxelles važno pojačati kontrolu na granicama Europske unije. 'Postoji hitna potreba da se ojačaju vanjske granice Europske unije', kazao je Valls dodajući da je pooštravanje kontrole potrebno kako bi se zaustavili ljudi koji u Europu ulaze s lažnim putovnicama. Poznato je, objašnjava, da su, džihadisti ISIL-a ukrali velik broj sirijskih putovnica.

Identificirana trojica napadača iz zračne luke

Nakon identifikacije braće Khalida i Brahima El Bakraou, koja su se raznijela u zračnoj luci Zaventem, identificiran je i treći osumnjičeni za napad na zračnu luku u Bruxellesu, koji je pobjegao neaktiviravši eksploziv. Za njim policija još traga. Navodno se radi o Najimu Laachraouiju, povezanom s napadima na Pariz 13. studenog prošle godine.

Riječ je o 24-godišnjaku kojeg je do nedavno francuska policija poznavala pod lažnim imenom - Soufiane Kayal i koji je pobjegao prilikom uhićenja Abdeslama. 'Istragom je utvrđeno da se dotični Soufiane Kayal može identificirati kao Laachraoui Najim, rođen 18. svibnja 1991., koji je otišao u Siriju u veljači 2013.', objavilo je francusko tužiteljstvo u priopćenju poslanom nakon uhićenja Abdeslama.

Istražitelji sumnjaju da je Laachraoui bio u telefonskoj vezi s nekim pripadnicima napadačke skupine 13. studenoga u Parizu.

 

Laachraoui je koristio lažno ime i lažne dokumente prilikom prelaska granice 9. rujna između Mađarske i Austrije kada je putovao sa Salahom Abdelamom i Mohamedom Belkaidom, 35-godišnjim Alžircem koji je ubijen u policijskoj raciji dva dana prije uhićenja Salaha Abdeslama.

Evakuacija u Toulouseu

U srijedu ujutro evakuirana je zračna luka Toulouse–Blagnac u Francuskoj, zbog sigurnosnih razloga. Evakuacija je, prema pisanju medija, naređena zbog sumnjivih paketa pronađenih u zgradi, no ubrzo se otkriveno kako se radi o lažnoj uzbuni.

Identificirani samoubojice

Belgijski mediji objavili su kako su bombaši samoubojice identificirani kao braća Khalid i Brahim El Bakraoui.

Trojica osumnjičenih stigla su taksijem na aerodrom s bombama u koferu. "Stigli su taksijem s koferima u kojima su bile bombe. Kofere su stavili na kolica. Prve dvije bombe su eksplodirale", izjavio je gradonačelnik Zaventema Francis Vermeiren. "Treći je također stavio kofer na kolica, ali mora da se uspaničio, bomba nije eksplodirala", dodao je Vermeiren.

Na snimkama sigurnosnih kamera vidi se kako se jedan od osumnjičenih udaljio od kolica i dao u bijeg.

Policija je uspjela pronaći taksista koji ih je dovezao u zračnu luku, što im je omogućilo da saznaju adresu odakle su krenuli.

Policija je odmah krenula u pretrese u četvrti oko željezničkog kolodvora u bruxelleskoj općini Schaerbeek i pronašla eksplozivnu napravu, napunjenu, između ostaloga, čavlima, te kemijske proizvode za izradu bombe kao i zastavu Islamske države.

Detalj s fotografije: Zašto treći napadač nije nosio crnu rukavicu?

Treći osumnjičeni bombaš s aerodroma Zaventem u Bruxellesu, nagađa se, nije niti trebao aktivirati bombu. Nakon što su se dvojica njegovih kolega raznijela on je izašao iz zračne luke, odbacivši pri tom prsluk s eksplozivom i torbu punu bombi koju je gurao u kolicima.

Belgijski mediji objavili su kako su bombaši samoubojice identificirani kao braća Khalid i Brahim El Bakraou. Nadzorne kamere snimile su svu trojicu. Dvojica su na lijevoj ruci nosila crne rukavice, a pretpostavlja se da su na njima bili skriveni detonatori. Sličnu su tehniku za skrivanje detonatora koristili i napadači na Pariz 13. studenog prošle godine.

Američki obavještajci uvidom u snimke primijetili su da treći bombaš nema rukavicu, da je odbacio svoj prsluk i pobjegao, te zaključili kako je njegovo napuštanje zračne luke bilo planirano. 80 minuta kasnije eksplodirala je bomba u briselskom metrou, ali nije još poznato tko ju je aktivirao, pa se nagađa da bi to mogao biti osumnjičenik koji je pobjegao iz zračne luke. Osim teorije o planiranom napuštanju zračne luke, još se ispituje i teorija prema kojoj je bombaš odbacio prsluk jer ga nije mogao aktivirati.

U svakom slučaju, policija je objavila njegovu fotografiju i traga za njim.

Izaslanstvo američkog FBI-ja i njujorške policije otputovat će u Bruxelles, najavio je u utorak navečer dužnosnik njujorške policije zadužen za borbu protiv terorizma John Miller, navodeći da među žrtvama današnjih terorističkih napada u belgijskom glavnom gradu ima i Amerikanaca. "S obzirom da ima i američkih žrtava i ljudi iz SAD-a u atentatima u Bruxellesu, istragu će provoditi i FBI, zajedno s antiterorističkim snagama iz New Yorka", najavio je Miller.

Njemačka pozvala na bolju razmjenu podatka među državama

"Europske zemlje moraju se bolje povezati i više među sobom dijeliti obavještajne podatke koje prikupe njihove vlasti", kazao je u utorak navečer njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere reagirajući na današnje terorističke napade u Bruxellesu. "Uredi za registraciju stranaca, vizne vlasti, policija i obavještajne službe još uvijek pohranjuju svoje podatke odvojeno", kazao je njemački ministar za kanal ZDF.

"Najvažnije sredstvo prevencije je informacija. Moramo dijeliti informacije s kojima raspolažemo", istaknuo je De Maiziere. "Pravila o zaštiti osobnih podataka najveća su prepreka dijeljenju podataka", kazao je ministar za ARD.

Kronologija bombaških napada u Bruxellesu

Prva meta terorista bila je zračna luka Zavntem. Dvije eksplozije odjeknule su u razmaku od nekoliko minuta. "Čula sam eksploziju i urušio se strop. Bila sam u toaletu, pa sam se sakrila pod umivaonik. Onda je odjeknulo drugi put i sve se zamračilo. Kad sam izašla vidjela sam sve te krvave ljude i počela trčati. Bio je potpuni kaos", riječi su svjedokinje Winnie, koja se turistički našla u Bruxellesu u vrijeme nemilih događaja.

"Putnici su prolazili, a ogledala su letjela posvuda. Ljudi su imali krvave glave, krvarili su iz nosa. Svega je bilo unutra", prepričao je užas koji je uslijedio nakon napada Mohammad, jedan od putnika.

Druga meta bila postaja metroa u blizini europskih institucija. Cijeli Bruxelles bio je brzo blokiran. Pružala se pomoć stradalima i počela istraga. "Fotografija trojice osumnjičenika snimljena je u Zavntemu. Čini se kako su dvojica počinila samoubilački napad. Traga se za trećim koji je u svjetlijoj jakni i s kapom", rekao je Fredweric Van Leeuw, belgijski savezni tužitelj.

Racije diljem Bruxellesa

Sumnjivi paketi kontroliranim su eksplozijama uklonjeni na nekoliko lokacija. Provode se racije diljem zemlje. U jednom od stanova u Bruxellesu pronađene su različite kemikalije i zastava Islamske države koja je preuzela odgovornost za napade.

"Islamska država je preuzela odgovornost putem novinske agencije. To još treba provjeriti i potvrditi. Također, u ovom trenutku ne možemo reći da postoji veza s pariškim napadima", rekao je Van Leeuw.

I Belgija i Francuska strahovale su od novih napada, posebno nakon prošlotjednih racija i uhićenja jedinog preživjelog napadača iz Pariza. "Dogodilo se ono čega smo se najviše bojali. Ovo je crni dan za Belgiju. Današnji napadi su nasilan i kukavički čin", rekao je belgijski premijer Charles Michel.

Građani odaju počast žrtvama

Spontano, stotine ljudi okupile su se u središtu Bruxellesa, odajući počast žrtvama. Činili su to i građani diljem Europe. U bojama belgijske zastave bila je osvijetljena i zgrada Europske komisije, a na isti način počast stradalima odali su Talijani, osvijetlivši fontanu di Trevi i Nijemci Branderburška vrata. U bojama belgijske zastave večeras je i Eiffelov toranj u Parizu, koji je krajem 2015. i sam iskusio sav užas terorističkog ludila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene