Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika akcija u belgiji

Uhvaćen najtraženiji bjegunac na svijetu - Salah Abdeslam; Pojavila se snimka uhićenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U pucnjavi tijekom policijskog pretresa u bruxelleskoj četvrti Molenbeek u petak uhićen je Salah Abdeslam, glavni organizator napada u Parizu.

21:35 -  U racijama u Bruxellesu uhićeno je pet osoba, potvrdio je generalni belgijski tužitelj te dodao kako je među uhićenima i jedna osoba za kojom je raspisana međunarodna tjeralica, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Antony Blinken Nije prvi put Zrakoplov američkog državnog tajnika prinudno sletio u Pariz: Na važan sastanak morao je automobilom Slika nije dostupna POLICIJA NA TERENU Kombi se zaletio u terasu kafića, ima i ozlijeđenih

Francuski predsjednik Francois Hollande kazao je kako očekuje 'što brže' izručenje uhićenog Salaha Abdeslama francuskim vlastima. Za subotu je najavio sastanak francuskog Vijeća za sigurnost.

"Za Salahom Abdeslamom je izdan europski uhidbeni nalog i ne sumnjam da će francuske pravosudne vlasti vrlo brzo uputiti molbu za izručenjem koju će belgijske vlasti odobriti najbrže što mogu", rekao je Hollande na konferenciji za novinare s belgijskim premijerom Charlesom Michelom u Bruxellesu.

"Normalno je da Abdeslam bude izručen i da francusko pravosuđe vodi njegov slučaj", rekao je belgijski ministar unutrašnjih poslova Jan Jambon na privatnom kanalu RTL-TVI. On je naglasio da su najteži zločini koji mu se pripisuju počinjeni u Francuskoj. Francuski predsjednik Hollande kao i belgijski premijer Michel su potvrdili uhićenja Salaha Abdeslama i dvojice suradnika. Salah Abdeslam je formalno identificiran.

Francuski predsjednik je naglasio da je puno više osoba nego se početno pretpostavljalo sudjelovalo u napadima u Parizu 13. studenog prošle godine kada je ubijeno 130 ljudi.

Hollande je najavio da će u subotu ujutro u Elizejskoj palači sazvati sastanak francuskog Vijeća sigurnosti i obećao nastavak borbe protiv džihadističkih mreža.

Američki predsjednik Barack Obama je nazvao Hollandea i Michela i čestititao im na akciji.

20:44 - Britanski Telegraph objavio je video za kojeg tvrdi kako prikazuje trenutke uhićenja Salaha Abdeslama.

19:57 - Uhićena je i treća osoba u raciji u kojoj je uhićen i Abdeslam. Sva tri osumnjičenika odvedena su u policijski pritvor.

19:20 - U predgrađu Bruxellesa gdje je u tijeku velika policijska racija začule su se dvije eksplozije. Zvuk eksplozive naprave začuo se nedaleko od mjesta ne kojem je uhićen Salah Abdesla, glavni organizator napada u Parizu.

Belgijska je policija ranije objavila kako je u tijeku zasjeda još jedne kuće.

Osim Abdeslama, u velikoj policijskoj akciji u predgrađu Molenbeek uhićeno je još nekoliko osoba za koje se sumnjiči da su povezane s terorističkim radnjama. Prema nekim informacijama u tijeku je zasjeda kuće nedaleko od mjesta uhićenja Abdeslama u predsgrđu Molenbeek. Jedan od privedenih je, pretpostavlja se, Soufyane Kayal kojeg se povezuje s Abdeslamom i Mohamedom Belkaidom koji je ubijen od strane policijskih snaga prilikom racije u utorak.

Kayla je, zajedno s Belkaidom i Abdeslamom snimljen u rujnu prošle godine tijekom kontrole na granici Mađarske i Austrije.

18:15 - Belgijski ministar migracija, govoreći o glavnom osumnjičeniku za napade u Parizu, Salahu Abdeslamu, kazao je 'Imamo ga'. Ministar za migracije potvrdio je da je Salah Abdeslam uhićen, javlja Reuters.

Prema navodima policije dojava o lokaciji glavnog organizatora terorističkog napada u Parizu stigla je iz anonimnog izvora koji je dojavio kako je Salah Abdeslam u potrazi za skrovištem nakon policijske racije koja se odvijala u utorak u Bruxellesu. Policija je nakon dojave pretražila nekoliko 'sigurnih kuća' za koje su vjerovali da bi se u njima mogao skrivati Abdeslam, a jednu od kuća motrili su dva dana.

Nakon četveromjesečne potrage Salah Abdeslam uhićen je nakon što je upucan u nogu, a na mjestu uhićenja pružena mu je lječnička pomoć.

'Akcija uhićenja bila je nevjerojatan pothvat', rekao je jedan od specijalaca koji je sudjelovao u akciji.

'Dok su se ostali raznijeli bombama, ovo je čovjek koji nije želio umrjeti u napadu na Pariz', rekao je specijalac.

'Nema ništa novog po pitanju terorističkih skupina u Molenbeeku. Ovakva je situacija još od 1990-ih', rekao je Jean Louis Bruguiere, bivši belgijski sudac za antiterorizam.

18:08 - Abdeslam je uhićen i ranjen u rame te je na mjestu ranjavanja primio medicinsku pomoć, izvijestila su belgijske novine La Libre.

17:47 - Policija za sada govori tek da je operacija u tijeku i ne želi komentirati nepotvrđene informacije da se radi o najtraženijem bjeguncu Salahu Abdeslamu, osumnjičenom za teroristički napad na Pariz u studenome prošle godine.

U Bruxellesu je u obračunu s policijom početkom tjedna u četvrti Forest ubijen Alžirac Mohamed Belkaid za kojeg se utvrdilo da je također traženi sumnjivac koji je planirao terorističke napade u Parizu u studenome prošle godine. Tužiteljstvo je u petak objavilo da je muškarac poznat pod imenom Samir Buzid, za kojim se tragalo, najvjerojatnije Mohamed Belkaid, Alžirac ubijen u utorak.

Francuska i belgijska policija tragala je za "Buzidom" od prosinca, kada su se pojavili dokazi da je prebacio gotovinu iz Bruxellesa jednoj ženi ubijenoj s drugim sumnjivcima u Parizu pet dana nakon napada.

Belgijska televizija RTBF prenijela je da je Belkaid bio suradnik bjegunca Salaha Abdeslama, čiji su otisci i DNK pronađeni u stanu u kojem je Belkaid ubijen. Neimenovani izvor rekao je da je "više nego vjerojatno" da je Abdeslam pobjegao s te lokacije gdje je u utorak policija izvela raciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene