Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od povijesne ekološke katastrofe u meksičkom zaljevu prošlo je 100 dana.


U eksploziji naftne platforme poginulo je 11 radnika, a onečišćenje obale promijenilo je život stanovnicima na obali. Nakon tri mjeseca neprestanog curenja ono je prvi puta zaustavljeno prije dva tjedna, a procjenjuje se da bi se bušotina mogla potpuno zatvoriti unutar par tjedana. 100 dana curenja posebno se odrazilo na stanovništvo Lousiane i Mississippija, koji ovise o ribarenju i turizmu.

Vezani članci Nikola Baketa - 3 Baketa: ''Dio građana prepoznaje korupciju, ali su je skloni tolerirati. No, najlakše je kriviti građane'' Slika nije dostupna Godišnjica katastrofe: 'Bila je to najgora godina našeg života'

>> SAD: Brodovi BP-a se vraćaju na bušotinu Deepwater Horizon

>> SAD: Zbog oluje evakuirani brodovi s bušotine BP-a

'Za nas to znači da ne radimo već 100 dana i nadamo da neće potrajati 100 godina,' rekao je Daniel Coulon. Gradski restorani se trude posluživati morsku hranu, a vlasnici su zabrinuti i u strahu da će jednog dana ostati bez zaliha. Ipak, postoje pozitivne naznake. Eric Smith, direktor Energetskog instituta, rekao je da bi nafta s površine mora trebala biti očišćena za par mjeseci. Znanstvenici kažu da je do sada zagađeno 950 kilometara obale. Procjenjuje se da je u more iscurilo između 405 milijuna litara i 700 milijuna litara nafte.

>> 'Britanski BP je katastrofa za okoliš, ribarstvo i turizam'

>> Alarmantno: Nafta curi nedaleko od bušotine?

Do sada su brodovi za čišćenje prikupili 130 milijuna litara vode zagađene naftom, a na površini je izgorjelo još 42 milijuna litara BP u međuvremenu broji gubitke, a u utorak je objavljeno da se ta cifra kreće oko 17 milijardi dolara. Protekla tri mjeseca šiktanje nafte moglo se promatrati na snimkama, a one sada više ne pokazuju smeđu sliku, već više plavu. Znanstvenici kažu da je upotrijebljeno više od 2.0 milijuna litara kemijskog disperzanta, za kojeg se boje da bi mogao poremetiti hranidbeni lanac i raspršiti kisik.

>> Bušotina ne pokazuje znakove istjecanja nafte

>> BP: Bez uzbuđenja, prekid istjecanja je privremen!

No, idućih 100 dana zasigurno će biti usmjereno na čišćenje i potpuno zatvaranje bušotine, dok će se stanovnici regije boriti za normalan život.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju