Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pao pritisak u bušotini

Alarmantno: Nafta curi nedaleko od bušotine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove nevolje su na pomolu oko naftne bušotine u Meksičkom zaljevu. Iako je začepljena, američki dužnosnici strahuju da nafta počinje curiti pored same bušotine.

Čini se kako s morskog dna pored bušotine curi neka supstanca, a Thad Allen, koji je zadužen za nadgledanje čišćenja nafte, izjavio je kako se radi o curenju metana, što znači da možda negdje curi i sama nafta, prenosi BBC. Ukoliko bi to bio slučaj, on je od BP-a zatražio rezervni plan za otvaranje začepljene bušotine, kako bi se nafta lijevkom crpila na površinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trošak kompanije BP borba protiv naftne mrlje koštala osam milijardi dolara Slika nije dostupna Ukupna bilanca BP potrošio 6,1 milijarde dolara na borbu protiv mrlje

>> Bušotina ne pokazuje znakove istjecanja nafte

>> BP: Bez uzbuđenja, prekid istjecanja je privremen!

>> BP: Nova kupola potpuno zaustavila istjecanje nafte

BP tvrdi kako bi taj proces trajao punih tri dana, a da bi dotad nafta nesmetano ponovno istjecala, a tek su je nakon tri mjeseca uspjeli začepiti, i to prošlog četvrtka. 'Prema sadašnjim opažanjima, uključujući i otkriveno curenje nedaleko od bušotine, kao i anomalije na samoj bušotini, promatranje promjena na morskom dnu je trenutno je najvažnija stvar', istaknuo je Bob Dudley, sef menadžmenta BP-a. Pitanje curenja iz morskog dna pokrenuli su znanstvenici, uočivši pad pritiska u bušotini, nakon začepljenja.

Posjetimo, još od 20. travnja i katastrofalne eksplozije na naftnoj platformi Deepwater Horizon, kojom je upravljao BP, nafta je nesmetano istjecala u Meksički zaljev, sve do prošlog četvrtka. U eksploziji je tada poginulo 11 radnika, a nesreća se pretvorila u najveću ekološku katastrofu u povijesti SAD-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene