Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brojna zlostavljanja tisuća djece u irskim katoličkim ustanovama, što je objavljeno u vladinu izvješću, otkrivaju 'najmračnije' dane u povijesti zemlje, kazala je vicepremijerka Mary Coughlan.


'U izvješću se opisuje jedno od najmračnijih poglavlja naše povijesti', rekla je Coughlan pred parlamentom. Predsjednica Mary McAleese ocijenila je 'šokantnim i skandaloznim što je toliko djece podvrgnuto tako strašnim patnjama i zlostavljanjima u ustanovama koje su obvezne i dužne brinuti se za sigurnost i paziti na njih s ljubavlju'.

Svećenici su desetljećima tukli i silovali djecu u katoličkim ustanovama u Irskoj, stoji u izvješću povjerenstva irske vlade objavljenu u srijedu. Sirotišta i škole u Irskoj u prošlome stoljeću bila su mjesta straha, nemara i seksualnog zlostavljanja, dodaje se. Istražno povjerenstvo za zlostavljanje djece, koje je vlada osnovala 2000., optužilo je naraštaje svećenika, časnih sestara i redovnika da su premlaćivali, izgladnjivali i u nekim slučajevima silovali djecu u mreži škola koje su bila pod nadzorom Katoličke crkve između 30-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća.

Vezani članci Svećenik u Crnoj Gori, ilustracija Prosvjedi u Crnoj Gori zbog privođenja svećenika, policija bacila suzavac: "Ustaše! Ne damo vladiku" Svećenici iz Zadra Župa brani svećenike koji su postali hit: ''Ajde ća od mene, lupit ću te pa ćeš vrcit 10 metara''

>> Irski svećenici godinama su tukli i silovali djecu

'Atmosfera straha, koju je izazvalo sveopće, prekomjerno i samovoljno kažnjavanje, zavladalo je većinom ustanova, a poglavito onima koje su se skrbile za dječake', navodi se u izvješću. 'Djeca su živjela pod svakodnevnim terorom ne znajući gdje ih čeka iduće premlaćivanje', dodaje se.