Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Amerikanci su isplaćivali mirovine i nacistima koji bi otišli iz zemlje. I to je sve trajalo do siječnja 2015. godine.


Više od 130 nacističkih ratnih zločinaca, odgovornih za smrt desetke pa i stotine tisuća ljudi, a koji su uspjeli pobjeći u Sjedinjene Američke Države, primilo je državnu pomoć u iznosu većem od 150 milijuna kuna.

Utvrđeno je to nakon velike istrage unutar američke Agencije za socijalnu zaštitu koju je pokrenuo upit AP-a te su Amerikanci odlučili provesti istragu. Njezini rezultati bit će prezentirani ovog tjedna, no AP je već objavio određene podatke, javlja RT.

Prema njima, Agencija je novac dala u vidu beneficija za najmanje 133 osumnjičena nacista, SS čuvara i drugih, a za koje postoji osnovana sumnja da su sudjelovali u zločinima Trećeg Reicha za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Vezani članci Europski parlament (Foto: AFP) Lova do krova: Evo koje će beneficije imati oni koji su izborili ulazak u Europski parlament Prosvjed (Foto: Hendrik Schmidt/DPA/PIXSELL) Nova TV na prosvjedu desničara u Chemnitzu

Kći čovjeka kojeg se rijetki žele sjećati vjeruje da je on bio dobar i stavovima šokira svijet!

Isplaćeno im je 20,2 milijuna dolara, od čega je 5,6 milijuna dobilo 38 nacista koji su deportirani iz SAD-a. AP je, naime, otkrio kako je i američko ministarstvo pravosuđa koristilo rupu u zakonu pa bi nacistima, kako bi ih privoljeli da odu iz SAD-a, obećavalo da će dobivati beneficije i nakon odlaska iz zemlje.

Iznos koji je isplaćen odbjeglim nacistima puno je veći od onog što se ranije procjenjivalo. Novac je uplaćivan od veljače 1962. do siječnja ove godine, kada je stupio na snagu novi zakon prema kojem je nacistima, 70 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, ukinuta isplata mirovina i ostalih socijalnih beneficija.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook