Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na zahtjev srbijanske policije priveden ratni gradonačelnik Tuzle

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratni gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić te dvojica njegovih suradnika iz tog razdoblja Enver Delibegović i Budimir Nikolić privedeni suna Sud Bosne i Hercegovine na temelju zahtjeva srbijanske policije koja ih tereti za navodne ratne zločine.

Kako ga u petak citira "Dnevni avaz", Bešlagić je objasnio da se njega i njegove suradnike tereti za organiziranje napada "tri tisuće pripadnika zelenih beretki" na kolonu bivše JNA u Tuzli 15. svibnja 1992. godine.

Pročitajte i ovo Pernar privedn u Šibeniku novi cirkus Pernar opet priveden, ovaj put u drugom gradu: Oglasila se i policija Učenici se oprostili od ubijenog Farisa Pendeka Tragedija u Sarajevu Učenici se oprostili od ubijenog prijatelja Farisa, objavili njegove posljednje riječi koje slamaju srce

Veliki broj pripadnika jugo-vojske tada se povlačio iz Tuzle u
dogovoru s lokalnim vlastima no pri tom su isprovocirali sukob na što su branitelji odgovorili.

"Naslušao sam se svakakvih laži i izmišljotina o 15. svibnju no ovu laž do sada nisam čuo. Da je u Tuzli bilo tri tisuće naoružanih vojnika 15. svibnja oslobodili bismo od četnika i Zvornik i Bijeljinu i Ozren", kazao je Bešlagić.

Srbijanski mediji već godinama optužuju Bešlagića da je zapovjedio napad na kolonu jugo-vojske pri čemu je navodno ubijeno nekoliko desetaka vojnika a ratni gradonačelnik i sada tvrdi kako je JNA tada zapravo prijetila uništenjem cijelog grada kako je to bio slučaj i u brojnim drugim mjestima u BiH.

Tuzlanska policija provela je trojicu osumnjičenih na sud u Sarajevu gdje im je sudac Salem Miso pročitao navode optužnice i potom ih pustio na slobodu.

Objašnjeno im je kako oni ne mogu biti izručeni pravosuđu Srbije s obzirom da su državljani BiH a ako to žele, srbijanske pravosudne vlasti mogu prepustiti taj predmet Sudu BiH.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso, komentirajući ovaj slučaj, upzorila je kako je učestala pojava da se u zemljama u regiji pokreću istrage protiv državljana BiH a da to pravosudne vlasti te države uopće ne znaju.

Podsjetila je kako su zato 1996. godine u BiH uvedena posebna pravila po kojima se osumnjičene za ratne zločine moglo privoditi samo uz prethodnu suglasnost Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"Ne samo da je neprihvatljivo dupliranje kaznenih istraga nego se na ovaj način ozbiljno ugrožava sloboda kretanja državljana svih zemalja bivše Jugoslavije", kazala je Kreso.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene