Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovarali prekid vatre?

NAPOKON ZA ISTIM STOLOM Hoće li ovaj susret promijeniti svijet?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teroristički napad u Parizu bio je točka na i te doveo do iznimno rijetkog, povijesnog susreta.

Američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin sjeli su za isti stol. Jesu li dogovarali savezništvo i koji će im biti prioriteti? Borba protiv ISIS-a ili svrgavanje Assada s vlasti? Vrijeme će pokazati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pogledajte gdje je NA FOTOGRAFIJI Svijet protiv Rusije: Putin ranije napušta summit? Slika nije dostupna Na suprotnim stranama Obama: Spremni smo napasti već danas! Putin: Naoružavamo Siriju!

Prema navodima nekih medija predsjednik Obama i predsjednik Putin razgovarali su o potrebi da političkoj tranziciji, koju će voditi sirijski narod, prethode mirovni pregovori pod okriljem UN-a između sirijske oporbe i režima te da se dogovori prekid vatre.

Obama isključio mogućnost slanja kopnenih snaga u borbu protiv IS-a

Američki predsjednik Barack Obama isključio je u ponedjeljak mogućnost promjene strategije u borbi protiv Islamske države unatoč smrtonosnim napadima u Parizu poručivši da bi slanje američkih kopnenih snaga u borbu predstavljalo pogrešku.

Obama je govoreći na konferenciji za novinare na kraju summita G20 u Turskoj kazao da će koalicija predvođena SAD-om koja se bori protiv IS-a u Iraku i Siriji udvostručiti napore kako bi provela sadašnju strategiju umjesto da krene novim smjerom.

"Intenzivirat će se naša strategija i to je strategija koja će ostvariti rezultate", rekao je Obama novinarima. "No... za to će trebati vremena".

"To nije samo moje stajalište nego i stajalište mojih najbližih vojnih i civilnih savjetnika da bi kopnene snage bile pogreška", rekao je američki predsjednik.

UHIĆENJE U NJEMAČKOJ Alžirca prijavile izbjeglice kojima je pričao o napadu na Pariz; Javnosti se obratio brat dvojice napadača

Obama je kazao da koordinirani napadi u kojima je u Parizu ubijeno 129 osoba u petak predstavljaju korak unazad u borbi protiv Islamske države no ustrajao je na tome da američka koalicija postiže napredak u borbi protiv te militantne skupine koja je osvojila dijelove Iraka i Sirije.

"Grozni događaji u Parizu očito su grozan i težak korak unazad. U trenutku dok s našim francuskim prijateljima žalimo, ne možemo izgubiti iz vida da je postignut napredak", kazao je Obama. Koalicija pojačava zračne udare i cilja vođe Islamske države, dodao je.

On je rekao i da SAD nije podcijenio sposobnosti Islamske države i da je potpuno svjestan mogućnosti te grupe da napadne Zapad. Zbog toga što ne vodi klasični rat grupu je teško zaustaviti. "Ne radi se o tradicionalnim vojnim protivnicima".

Koalicija pojačava zračne udare i cilja vođe Islamske države Barack Obama Obama je kazao kako će preduvjet potiskivanja Islamske države biti okončanje građanskog rata u Siriji a da je američka strategija - promjena dinamike na terenu koja je i omogućila bujanje tih nasilnih ekstremističkih skupina.

"Možemo osvojiti njihov teritorij i dok su naše snage tamo zadržati ga no to ne rješava problem koji je u korijenu a to je uklanjanje dinamike koja je proizvela takve nasilne ekstremističke skupine". "Nastavit ćemo sa strategijom koja je najbolje djelovala".

Po Obami američke obavještajne agencije već godinu dana brinu zbog mogućih napada na Zapad no nisu uočile nikakve specifične informacije ili prijetnje vezane uz napad na Pariz a koje bi omogućile učinkovito spriječavanje toga napada.

"Nije bilo spominjanja toga napada o čemu bismo mogli izvijestiti francuske vlasti ili sami djelovati", kazao je.

On je poručio kako se SAD mora snažnije angažirati i pomoći onima koje je rat prognao u Siriji istaknuvši da se izbjeglička kriza ne smije izjednačavati s terorizmom i da SAD ne bi trebao povlačiti razliku između kršćanskih i muslimanskih izbjeglica. "Ljudima koji bježe iz Sirije najviše je naštetio terorizam. Oni su najranjiviji... Oni su roditelji, imaju djecu.... važno je da ne zatvorimo naša srca pred tim žrtvama takvog nasilja i nekako izjednačimo pitanje izbjeglica i pitanje terorizma.

'Ovo je nevjerojatno! Nalazimo se na mrtvoj točki, a ključno je pitanje - kamo sve to vodi?'

Neki su republikanski predsjednički kandidati pozivali na prihvaćanje samo kršćanskih izbjeglica ili na ograničavanje prihvata izbjeglica nakon pariških napada.

"SAD se mora angažirati i preuzeti svoj dio posla", rekao je. "Kad čujem da kažu da bismo možda trebali prihvatiti samo kršćane ali ne i muslimane čujem političare koji predlažu vjerske testove za ljude koji bježe pred ratom", kazao je Obama podsjećajući da su neki od tih političara iz obitelji koje su uživale takvu zaštitu kad su bježale pred političkim progonom.

Američki predsjednik kazao je da izbjeglice predstavljaju veliko opterećenje za mogućnosti Europe a posebno Turske, Jordana i Libanona a njemačku kancelarku Angelu Merkel pohvalio je zbog hrabrog stajališta prema izbjeglicama.

On je poručio i da muslimanska zajednica mora razmisliti o tome kako da se djecu ne zarazi s pogrešnim idejama opravdanima vjerom.

"Muslimanski vođe širom svijeta moraju se ozbiljno upitati kako su se to ukorijenili ekstremističke ideologije. Najopakije terorističke organizacije su danas one koje tvrde da govore u ime pravih muslimana, rekao je Obama poručivši da Islamska država ne predstavlja islam.

Britanija angažira agente, Francuska za jače kontrole granica EU-a

Nakon smrtonosnih napada u Parizu, Velika Britanija je u ponedjeljak najavila da će angažirati dodatne tajne agente, a Francuska pozvala na bolju razmjenu obavještajnih podataka i jače kontrole vanjskih granica EU-a zbog krijumčara oružja i islamističkih militanata.

Islamska država upozorila je u video snimci u ponedjeljak da će zemlje koje sudjeluju u zračnim udarima na njezina uporišta u Siriji snaći ista sudbina kao Francusku i zaprijetila napadima na Washington.

I dok su europske vlade suočene s potrebom da od takvih napada zaštite 500 milijuna svojih građana, London je objavio da će regrutirati dodatnih 1900 agenata.

PUTIN, OBAMA I CAMERON ZA ISTIM STOLOM Teroristički napad u Parizu promijenio je sve

Dodatni agenti rasporedit će se u domaćoj tajnoj službi MI5, inozemnoj agenciji MI6 i centru za nadzor telekomunikacija GCHQ. Time bi se njihov broj povećao za 15 posto ili ukupno 14.600 agenata, naviše dosad.

Ovo je generacijska borba koja traži veće kapacitete u borbi protiv onih koji žele uništiti nas i naše vrijednosti David Cameron Cameronova vlada će također udvostručiti izdvajanja za sigurnost zračnog prometa nakon pada ruskog putničkog zrakoplova u Egiptu ranije ovog mjeseca za koji Britanija vjeruje da je bio teroristički napad.

Francuska je pozvala da se održi hitan sastanak europskih ministara unutarnjih poslova i pravosuđa na kojem bi se ubrzalo uvođenje pojačanih sigurnosnih mjera na granicama.

"Krijumčarenje oružja jedna je od stvari protiv koje se moramo boriti želimo li biti učinkoviti u borbi protiv terorizma", rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve nakon sastanka s belgijskim kolegom.

Dodao je da se vlade zemalja članica EU-a i Europski parlament trebaju što prije dogovoriti oko sustava razmjene podataka o putnicima u zračnom prometu.

Glavni zaključci summita G20 u Antalyi

Skupina dvadeset najrazvijenijih država G20 završila je summit u Antalyi donošenjem zaključaka o aktualnim svjetskim problemima, posebno o terorizmu, izbjegličkoj krizi i klimatskim promjenama.

TERORIZAM: "Ostajemo ujedinjeni u borbi protiv terorizma", objavili su čelnici G20 osudivši "gnusne" napade u Parizu u petak i u Ankari prošlog mjeseca. Obećali su akcije kojima je cilj zaustaviti financiranje terorista, ojačati granične kontrole i sigurnost zračnog prometa te razmjenu obavještajnih podataka. "Ostajemo ujedinjeni u borbi protiv terorizma"

IZBJEGLICE: "Razmjeri izbjegličke krize globalni su problem s golemim humanitarnim, političkim, društvenim i gospodarskim posljedicama", složili su se čelnici. Obvezali su se da će bolje zaštititi i pomoći izbjeglicama i naglasili da sve države moraju podnijeti dio tereta. Dužnosnici su također naglasili važnost postizanja "političkog rješenja sukoba", ne navodeći pojedinosti.

GOSPODARSTVO: "Globalni gospodarski rast je neujednačen i ne ispunjava naša očekivanja", kažu čelnici. Članice G20 ostaju predane cilju rasta njihovog ukupnog BDP-a za dva posto do 2018., u odnosu na 2013., za kojom zaostaju za više od trećinu.

NEJEDNAKOST: "Rastuća nejednakost u nekim zemljama predstavlja rizik za društvenu koheziju i dobrobit građana", zaključili su čelnici. Kažu da žele stvoriti "više radnih mjesta, osobito onih boljih" i do 2025. za 15 posto smanjiti udio mladih "među onima kojima prijeti rizik trajne isključenosti iz tržišta rada".

IZBJEGAVANJE PLAĆANJA POREZA: Lideri G20 poduprli su zajednički akcijski plan za sprečavanje izbjegavanja plaćanja korporativnih poreza kako bi se "postigao globalno pošten i moderan međunarodni porezni sustav". Cilj je da tvrtke plaćaju porez tamo gdje ostvaruju profit i investicije. U tom smislu, nacionalne porezne vlasti će pojačati razmjenu poreznih i bankarskih podataka.

KLIMA: Čelnici su potvrdili predanost cilju da se porast globalne temperature ograniči na manje od dva stupnja Celzija i da se postigne pravno obvezujući sporazum na klimatskom summitu u Parizu idućeg mjeseca. "Sporazum iz Pariza mora biti pošten, uravnotežen, ambiciozan, dugoročan i dinamičan", rekli su ne navodeći kako će se pratiti ispunjavanje dogovora. U zaključcima se također ne spominju planovi da se zemljama u razvoju od 2020. pomogne sa 100 milijuna eura godišnje da ublaže učinke klimatskih promjena.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene