Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivana Petrović iz Pariza

'Ukoliko Europa ne promijeni svoju politiku bojim se da masakr u Parizu nije posljednji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Urednica vanjske politike Nove TV, Ivana Petrović, prati stanje u Parizu nakon terorističkih napada. S najnovijim informacijama javila se u Dnevniku Nove TV.

20:00 - U ovoj velikoj protuterorističkoj operaciji u Francuskoj i Belgiji, a vjerojatno će se proširiti na još neke države, glavni fokus je uhićenje Salaha Abdeslama, osobe koja je u bijegu i za kojom je raspisana interpolova tjeralica.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Petrović najvažnji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: "Pred izbore smo uvedeni na sam rub ustavne krize" Ivana Petrović - 5 Nokaut s Pantovčaka Analiza Ivane Petrović: "Milanović je ovo dugo pripremao, a trebao je objaviti datum i zašutjeti. Čeka nas izrazito prljava kampanja"

Zbog niza činjenica sumnja se da je on bio u kontaktu sa umom operacije, glavnim mastermindom cijele operacije koji se nalazi u Siriji. Radi se također o belgijskom državljaninu koji trenutačno živi u Siriji, koji je pobjegao u Siriju. Njega je nedavno Grčka policija privela po interpolovoj tjeralici Belgije, sa još tri islamista, ispitala i na koncu pustila nakon čega je pobjegao u Siriju.

RAZNIJELI 116 CISTERNI Amerikanci sasuli pakao na konvoj Islamske države

Ova tragedija zasigurno će promijeniti političku sliku Francuske i cijele Europe i to se već događa. U Francuskoj, iza zavjese tuge, jača ekstremna desnica, političke opcije koje ih podržavaju, a koje smatraju da je multikulturalnost i otvorenost Europskih granica put u propast.

To se događa u cijeloj Europi gdje su takvi stavovi nakon Drugog svjetskog rata stjerani u kut. Ne promijeni li se europska politika, Europa bi se mogla naći u jednoj, metaforički govoreći, novoj inačici munchenske pivnice u 21. stoljeću.

Ključ ovog problema očito nije jačanje represivnog aparata, kontrola građana u Europi. Ključ rješenje ovog problema se zove Sirija.

Već smo govorili, kad se dogodio napad na Charlie Hebdo, ne želim biti zloguki prorok, no, mogu reći s ovoga mjesta, ukoliko Europa ne promijeni svoju politiku, ne napravi se autentičnijom, bojim se da masakr u Parizu nije posljednji.

17:15 - Prioritet francuskih i drugih službi je uhititi glavnog logističara teroristickog napada Saleh Abdeslama. Zato jer se on smatra glavnim operativcem, glavnim organizatorom strašnog masakra u Parizu, te iz razloga jer je njegov brat Ibrahim poginuo u napadu, kao bombaš samoubojica. Drugog brata Mohammeda, belgijska je policija privela, ispitala, a potom pustila jer ima dobar alibi za tu krvavu noć.

Pretpostavlja se da je on bio u vezi sa glavnim mozgom operacije, Abdelhamidom Aboudom, također belgijskim građaninom, šefom belgijske ćelije, znamo da Belgija ima snažnu džihadističku ćeliju, koji je pobjegao u Siriju.

SAD I FRANCUSKA IZVELE NIZ NAPADA NA IS 'Eksplozije su potresle cijeli grad'; Javnosti se obratio brat dvojice napadača

Priča koja se veže uz njega je nevjerojatna. Grčke su ga vlasti uhitile prije nekog vremena sa još trei islamista pod belgijskom tjeralicom. Privele, ispitale i pustile bez jamčevine nakon čega je otišao u Siriju.

Još jedna nevjerojatna stvar se danas pojavila, a to je informacija da su se oglasile i turske vlasti koje kažu da su Francusku obavještavale da njihov državljanin, Omar Ismail, koji je također bio bombaš samoubojica u koncertnoj dvorani, dva puta e kretao perma Siriji, 2013. i 2014., tražile informacije o njemu, no francuske su se službe na sve to oglušile i javile tek nakon što su se napadi dogodili.

Iz ove perspektive sve ovo što sam nabrojila zvuči doista nevjerojatno.

Ono prvo što francuski predsjednik sada traži od Parlamenta je da se izmjeni zakon iz 1955. koji predviđa da izvanredno stanje u Francuskoj može trajati najviše 12 dana. On sada želi da izvanredno stanje traje tri mjeseca.

Francuska već nakon Charlie Hebdoa, koji je bio europski September 11, samo to Europa nije dovoljno ozbiljno shvatila i promijenila protuterorističke zakone, prilagodila ih je onim američkim. Sada ih želi još dodatno pojačati, dati veće ovlasti sigurnosnim službama, odnosno represivnom aparatu, zabraniti ulazak ljudima u državu sa dvojnim državljanstvom, između ostalog zatvoriti bogomolje koje smatra da su centri islamističke indoktrinacije.

SRBI TVRDE - 'Zadržali smo muškarca s putovnicom s imenom jednog od napadača'

Ključno je pitanje, kamo sve to vodi? Je li to rješenje, je li rješenje sužavati prostor ljudskih prava? Je li rješenje veća kontrola građana? Rješenje je samo riješiti Siriju.

Prema onome što sad vidimo Hollande je zatražio poseban sastanak i s Obamom i s Putinom koji su trenutno u Turskoj gdje su sjeli zajedno za stol i kazali kako moraju surađivati. I dalje se ne slažu oko toga treba li Assad ostati ili otići. To znači da, što se tiče situacije u Siriji, napravljen je mali pomak, sve skupa je još na mrtvoj točki, odnosno stvar je još uvijek na početku.

12:00 - Posljednje informacije su da francuska policija i dalje radi racije diljem Francuske. Privode osumjičene i članove njihove obitelji prema zakonima koji su snazi od napada na Charlie Hebdo.

Francuska policija privodi osumnjičene i članove njihove obitelji prema najnovijem protuterorističkom paketu zakona koji su snazi nakon maskara na Charlie Hebdo. A to je da sve te ljude mogu pritvoriti na 48 sati i lišiti ih svih ljudskih prava uključujući i prava na odvjetnika. To su zakoni koji su na snazi i u Belgiji, koji su rađeni po uzoru na američki protuteroristički paket zakona.

UŽIVO - DRAMATIČNI PRIZORI Velika racija u Belgiji, specijalci okružili zgradu; Turska je Francusku dva puta upozorila na jednog osumnjičenog

Najviše pažnje u Parizu plijeni jutrašnja izjava francuskog premijera koji je rekao da imaju informacije da teroristi planiraju napade diljem Europe.

Rekao je da je ovaj napad planiran u Siriji. To nije ništa novo niti nelogično s obzirom da je stanje u Siriji proizvelo cijeli ovaj kaos u Europi, osobito intenzivno zadnjih godinu dana. Po svemu sudeći napad je planiran u Siriji ali je organiziran u Belgiji.

STRAVIČNA ISTINA 'Postoje operacije koje se još uvijek pripremaju'

Francuska također planira zabraniti rad svim džamijama u kojima se islam uči krivo, odnosno interpretira na radikalan vehabijski način, što donekle ima i logike s obzirom na to kada se pogledaju svi teroristički napadi u svijetu u posljednjih 15 godina, vidi se da je ta odluka donesena u takvoj vrsti bogomolja koje nisu česte, ali su jako opasne i to petkom nakon središnje molitve.

Politika francuskog predsjednika Francoisa Hollande je nastavak politike Nicolasa Sarkozyja koji je predvodio operaciju napada u Libiji. No, to nije politika Jacquesa Chiraca koji je imao sasvim drugačiji pristup operacijama na Bliskom Istoku

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene