Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na Kosovu mirno; mediji najavljuju proglašenje neovisnosti sutra u 15 sati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje na Kosovu danas je mirno, a kosovski mediji, premda još nema službene potvrde, najavljuju da će neovisnost Kosova biti proglašena u nedjelju na sjednici parlamenta koja počinje u 15 sati.

"Sve navodi na to da će neovisnost biti proglašena u nedjelju", rekao je za AFP izvor blizak vladi. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Dan slobode medija Ubijena 44 novinara, još 24 su uspjela preživjeti: Izvještavali su o okolišu Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se neće lagano predati: "Ovo će otvoriti Pandorinu kutiju"

KFOR, policija UNMIK-a i kosovska policija pojačali su mjere sigurnosti, posebice na sjeveru Kosova i u srpskim sredinama na Kosovu.

Njemački general Robert Bund koji je na čelu njemačkoga kontingenta u KFOR-u za njemački je radio rekao da "nema nikakvih znakova napetosti u bilo kakvom obliku".

Bund, kako prenosi dpa, očekuje da će višenacionalne snage pod vodstvom NATO-a na Kosovu ostati još dugo. "Ljudi na Kosovu imaju veliko povjerenje u 15.000 vojnika KFOR-a", rekao je. "KFOR je primarni čimbenik stabilnosti za Kosovo" dodao je Bund.

Prištinski mediji javljaju da je slavljenička atmosfera već počela te da je glavni grad Kosova "čistiji nego ikad". Na zgradama su postavljeni veliki napisi "Neovisnost Kosova" i izvješene su albanske nacionalne zastave, kao i zastave SAD-a i EU-a. Kosovski i međunarodni predstavnici pozivaju građane na dostojanstvenu proslavu.

Vodeći prištinski dnevnik na albanskom Koha Ditore objavio je razvoj događaja koji se predviđa za nedjelju, 17. veljače.

Odluka o proglašenju neovisnosti Kosova, piše Koha Ditore, bit će donesena na sjednici Skupštine Kosova koja počinje u nedjelju u 15 sati, a predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu, premijer Hashim Thaqi i predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi u 18 sati trebali bi potpisati Deklaraciju o neovisnosti Kosova.

Nakon sjednice Skupštine Kosova u 19 sati održat će se koncert kosovske Filharmonije u dvorani "Tetori" u Prištini, a za 20 sati najavljen je koncert ispred kazališta u središtu Prištine.

Kako najavljuje Koha Ditore, predsjednik Sejdiu i premijer Thaqi obratit će se okupljenima u središtu Prištine u 22 sata i 50 minuta, nakon čega počinje vatromet.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene