Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U samom središtu ovog velebnog izdanja nalazit će se nuklearni reaktor koji će, kako se nadaju znanstvenici, proizvesti energiju uz pomoć nuklearne fuzije.


Inženjeri i znanstvenici korak su bliže ostvarenju cilja, a to je stvoriti mini zvijezdu koja će proizvoditi reakcije jednake onima koje se odvijaju na površini Sunca, te na taj način Zemlju opskrbiti toliko potrebnom energijom bez oslanjanja na prirodu i Sunce.

Vezani članci Slika nije dostupna UPOZORENJE Prijeti nam 'nuklearna bomba' jačine milijardu megatona Slika nije dostupna 'Naziv ovog zakona možda je čudan, ali je od velike koristi za hrvatske građane'

Projekt poznat pod nazivom 'Iter' provodi se u mjestu Cadarache u Francuskoj, a metalna konstrukcija koja će tvoriti mini-sunce težit će tri puta više od napoznatije francuske znamenitosti Eiffelovog tornja, a zauzimat će površinu od oko 60 nogometnih igrališta, piše The Independent.

Potvrda evolucije - Znanstvenici pronašli pra-mikrob koji mnogo toga objašnjava

U samom središtu ovog velebnog izdanja nalazit će se nuklearni reaktor koji će, kako se nadaju znanstvenici, proizvesti energiju uz pomoć nuklearne fuzije. Ukoliko uspiju u svojim planovima, znanstvenici tvrde da bi ovaj reaktor mogao proizvesti čistu i sigurnu energiju u mjeri da bi se ovisnost o fosilnim gorivima svela na minimum.

"Trenutno ulazimo u fazu gradnje i pripremu za spajanje svih konstrukcija. Ovaj projekt omogućit će nam razvijanje novih izvora energije i prestanak korištenja fosilnih goriva o kojima smo trenutno i više nego ovisni", rekao je Bernard Bigot, voditelj projekta.

Projekt je pokrenut još 1987. godine, no zbog velikih tehničkih problema prilikom izvedbe naprednijih koraka u projektu, više puta je bio zaustavljan. I ostale su zemlje i zajednice uvidjele veliki potencijal ovog projekta stoga su trenutno u njega uključene i Europska unija i Sjedinjene američke države kao i Rusija i Kina.

Znanstvenici na projektu tvrde kako bi s najranijim programima proizvodnje energije mogli započeti već 2020, a nekoliko godina nakon toga počeli bi s distribucijom energije za Europljane.

Ime 'Iter' na latinskom označava 'put'. Upravo se ovim nazivom pokušava dati do znanja široj populaciji da je ovo potencijalni put za stvaranje i proizvodnju sigurne energije za stanovništvo cijelog svijeta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook