Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na korak do cilja

Veliki projekt stvaranja mini zvijezde na Zemlji: 'Nećemo ovisiti o fosilnim gorivima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U samom središtu ovog velebnog izdanja nalazit će se nuklearni reaktor koji će, kako se nadaju znanstvenici, proizvesti energiju uz pomoć nuklearne fuzije.

Inženjeri i znanstvenici korak su bliže ostvarenju cilja, a to je stvoriti mini zvijezdu koja će proizvoditi reakcije jednake onima koje se odvijaju na površini Sunca, te na taj način Zemlju opskrbiti toliko potrebnom energijom bez oslanjanja na prirodu i Sunce.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Petar Branović 'Naziv ovog zakona možda je čudan, ali je od velike koristi za hrvatske građane' Slika nije dostupna Utrka s vremenom U srijedu je pisao povijest, a sada broji zadnje sate!

Projekt poznat pod nazivom 'Iter' provodi se u mjestu Cadarache u Francuskoj, a metalna konstrukcija koja će tvoriti mini-sunce težit će tri puta više od napoznatije francuske znamenitosti Eiffelovog tornja, a zauzimat će površinu od oko 60 nogometnih igrališta, piše The Independent.

Potvrda evolucije - Znanstvenici pronašli pra-mikrob koji mnogo toga objašnjava

U samom središtu ovog velebnog izdanja nalazit će se nuklearni reaktor koji će, kako se nadaju znanstvenici, proizvesti energiju uz pomoć nuklearne fuzije. Ukoliko uspiju u svojim planovima, znanstvenici tvrde da bi ovaj reaktor mogao proizvesti čistu i sigurnu energiju u mjeri da bi se ovisnost o fosilnim gorivima svela na minimum.

"Trenutno ulazimo u fazu gradnje i pripremu za spajanje svih konstrukcija. Ovaj projekt omogućit će nam razvijanje novih izvora energije i prestanak korištenja fosilnih goriva o kojima smo trenutno i više nego ovisni", rekao je Bernard Bigot, voditelj projekta.

Projekt je pokrenut još 1987. godine, no zbog velikih tehničkih problema prilikom izvedbe naprednijih koraka u projektu, više puta je bio zaustavljan. I ostale su zemlje i zajednice uvidjele veliki potencijal ovog projekta stoga su trenutno u njega uključene i Europska unija i Sjedinjene američke države kao i Rusija i Kina.

Znanstvenici na projektu tvrde kako bi s najranijim programima proizvodnje energije mogli započeti već 2020, a nekoliko godina nakon toga počeli bi s distribucijom energije za Europljane.

Ime 'Iter' na latinskom označava 'put'. Upravo se ovim nazivom pokušava dati do znanja široj populaciji da je ovo potencijalni put za stvaranje i proizvodnju sigurne energije za stanovništvo cijelog svijeta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene