Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasio se i Donald Trump

Istraga koja je bacila sjenku na Trumpovo predsjedništvo: Muller zaključio da Trump nije bio u dosluhu s Rusijom

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Donald Trump (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Američki predsjednik Donald Trump nije bio u dosluhu s Rusijom u kampanji za predsjedničke izbore 2016., stoji u izvještaju posebnog istražitelja Roberta Muellera objavljenom u nedjelju.

U sažetku piše i da "se nije došlo do zaključka" da je bilo ometanja pravde, prenose svjetske agencije.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem"

"Iako ovo izvješće ne zaključuje da je predsjednik počinio kazneno djelo, ono ga niti ne oslobađa optužbi", navodi Mueller u sažetku.

Ipak, glavni državni odvjetnik William Barr kaže da nema govora o kaznenim djelima. Mueller je Barru izvještaj podnio u petak nakon gotovo dvogodišnje istrage.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da je "potpuno" oslobođen optužbe te dadao da je "sramota" što se istraga uopće dogodila.

"Nema dosluha, nema ometanja, OSLOBOĐEN OPTUŽBE potpuno i u cijelosti. SAČUVAJMO AMERIKU VELIKOM!", objavio je Trump na Twitteru. Rusku istragu je nazvao "nezakonitim pokušajem rušenja koji je propao".

"Iskreno, sramota je da je vaš predsjednik morao to pretrpjeti, a počelo je i prije nego sam izabran", rekao je uoči odlaska s Floride predsjedničkim zrakoplovom Air Force Oneom.

"Zaključci ministarstva pravosuđa Trumpa potpuno oslobađaju"

Bijela kuća je preko glasnogovornice Sarah Sanders ocijenila da je američki predsjednik ovim izvješćem "potpuno oslobođen optužbe".

"Posebni tužitelj nije utvrdio nikakav dosluh ni ometanje", objavila je Sanders na Twitteru. Ministar pravosuđa William Barr i njegov zamjenik Rod Rosenstein su "usto utvrdili da nije bilo ometanja istrage. Zaključci ministarstva pravosuđa potpuno oslobađaju optužbe predsjednika Sjedinjenih Država", dodala je.

Trumpov odvjetnik je u nedjelju izjavio da sažetak Muellerova izvješća o ruskom upletanju u izbore 2016. pozitivniji nego što je očekivao: "Bolji je nego što sam očekivao", rekao je odvjetnik Rudy Giuliani, dodajući da će uskoro dati izjavu o tom pitanju.

Čelnik odbora za pravosuđe Kongresa, demokrat Jerry Nadler, najavio je da će odbor uskoro pozvati Barra na saslušanje.

Istraga koja je bacila sjenku na Trumpovo predsjedništvo

Prema propisima o istragama posebnog tužitelja, glavni državni odvjetnik mora prezentirati Muellerovo izvješće u glavnim crtama demokratskim i republikanskim čelnicima pravosudnih odbora u Kongresu, ali uglavnom ovisi o njemu što će objaviti.

Mueller, bivši ravnatelj savezne policije FBI-aja, istražuje od 2017. je li Trumpova kampanja bila u dosluhu s Moskvom kako bi pokušala utjecati na izbore i je li republikanski predsjednik kasnije nastojao protuzakonito ometati istragu.

Ruska istraga bacila je sjenku na Trumpovo predsjedništvo i dovelo pred pravosuđe važne osobe među kojima i bivšeg čelnika kampanje Paula Manaforta, savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna i osobnog odvjetnika Michaela Cohena, koji su već ili osuđeni ili su priznali krivnju po optužbama koje je iznio Mueller, ali koje nemaju veze s dosluhom, temeljnim predmetom istrage.

Američke obavještajne agencije zaključile su da se Moskva miješala u izbore hakiranjem emaila i propagandom na internetu nastojeći posijati razdor u Sjedinjenim Državama, naštetiti demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton i pomoći Trumpu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene