Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mubarakova diktatura gotova

Moderni Faraon preživio šest atentata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sad već bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak (82), čvrstom je rukom vladao Egiptom gotovo trideset godina. Desetljećima je vrlo uspješno gušio snažnu islamističku oporbu i uspijevao održati dobre odnose sa Zapadom i Izraelom.

Hosni Mubarak na vlast je došao u listopadu 1981. godine nakon atentata  Anvara el-Sadata. Malo je tko tada očekivao da će Mubarak, slabo poznati Sadatov potpredsjednik, ostati na vlasti tako dugo, prenosi BBC. Njegov je predsjednički mandat najduži u modernoj povijesti Egipta. Vladao je dulje od  arhitekta egipatske republike Gamala Abdela Nasera, i njegova nasljednika Sadata, koji je ubijen pošto je sklopio mir s Izraelom. Mubarak je četvrti egipatski predsjednik.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Tko je bio Aleksej Navaljni? Od Černobila do Polarnog vuka: Putin je Navaljnog strpao u najgori zatvor, otrovali su ga, a na zadnjoj snimci bio je mršav, s malo kose Ivan Anušić novi ministar obrane Aktualni župan Tko je novi ministar obrane: Najmoćniji čovjek Slavonije u vlasništvu ima kuću, stari BMW vrijedan 16.000 eura...

>> UŽIVO: Mubarak odstupio

Mubarakov obrazac vladanja bio je vrlo jasan i pragmatičan.  Nastavio je provoditi politiku dobrosusjedskih odnosa s Izraelom, istodobno gušeći islamističku oporbu, što mu je donijelo potporu Zapada. Sjedinjene Države smatrale su Egipat svojim važnim bliskoistočnim saveznikom i Mubarakovu režimu slale znatnu gospodarsku i vojnu pomoć. Druga važna karika uspješnosti vladavine bio je i snažni represivni aparat. Egipatski predsjednik, kojeg su analitičari proglašavali 'modernim egipatskim faraonom' tako je pod kontrolom držao oporbene skupine, među kojima i najsnažnije Muslimansko bratstvo.

Preživio šest atentata

U 30 godina Mubarakova režima neka su se pravila morala strogo provoditi. Sloboda izražavanja i okupljanja bila su ograničena. Kritičari vlasti rutinski su zatvarani.

Taj se obrazac s vremenom počeo vraćati kao bumerang Mubarakovoj diktaturi. Sužavanje prostoa za legitimnu političku kritiku, nekad uglavnom sekularno egipatsko društvo posljednjih je desetljeća postalo sve više islamizirano, ocjenjuje New York Times. Zanimljiv je podatak iz Mubarakove biografije i onaj da je preživio čak šest atentata. Prvi se put u pogibelji našao kada su njegova prethodnika Sadata  na vojnoj paradi u Kairu ubili islamistički militanti. Mubarak je  na svečanoj tribini sjedio pokraj njega,  i samo je srećom preživio taj napad. Najozbiljniji pokušaj ubojstva egipatski je diktator preživio 1995. godine tijekom Afričkog summita u Adis Abebi kada je napadnuto njegovo vozilo.

Mubarak nikada nije pio ili pušio, i prati ga reputacija radoholičara koji vodi zdrav život. Školovani vojni pilot

U 3O godina vladavine milijunima Egipćana Mubarak se strogo držao još jednog pravila - njegov privatni život bio je zabranjena tema. Hosni Mubarak rođen je 1928. u malom selu u pokrajini Menofiji nedaleko od Kaira. U braku sa Suzanne Mubarak ima dvojicu sinova, Gamala i Alu. Završio je zrakoplovnu akademiju i obuku za vojnog pilota. Tijekom karijere u zračnim snagama obavljao je brojne dužnosti, a vrhunac je doživio 1972. kad je imenovan zapovjednikom egipatskog ratnog zrakoplovstva.

U travnju 1975. postao je Sadatov potpredsjednik i tu je dužnost lojalno obavljao do preuzimanja predsjedničkog položaja 1981.
Mubarakova najvažnija misija bila je što dulje ostati na vlasti - i tome je sve podredio. Iako je kroz desetljeća vladavine s obitelji počeo uživati sve povlastice predsjedničke titule i okružio se luksuzom, Mubaraka prati reputacija radoholičara koji vodi zdrav život. Nije nije ni pio ni pušio. Zadnje sate vladavine Egiptom proveo je u luksuznom ljetovalištu Sharm El - Sheikh.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene